Hlavní obsah

Netík rozhodl v závěru o výhře českých hokejistů nad Švýcarskem

WINTERTHUR

Čeští hokejisté zvítězili v druhém přípravném utkání ve Winterthuru nad Švýcarskem 4:3 a oplatili soupeři středeční porážku 2:3 z Zuchwilu. Zápas rozhodl 78 sekund před koncem Tomáš Netík. Příští týden čeká svěřence kouče Aloise Hadamczika turnaj O pohár České pojišťovny v Liberci, kde se přestaví i další posily z evropských klubů i zámoří.

Článek

Duel začal s desetiminutovým zpožděním, protože český tým uvízl při přesunu do Winterthuru v dopravní zácpě. Při pokusu o odvetu za středeční porážku v Zuchwilu začali Češi náporem. Nebezpečně vystřelil Straka a vzápětí prověřil gólmana Manzata Jánský. Hadamczikův výběr se následně neprosadil v první početní výhodě zápasu a iniciativu převzali Švýcaři.

Obránce Fischer II tvrdou střelou otřel puk o konstrukci Pincovy branky a v 9. minutě už domácí fanoušci oslavovali vedení. Švýcaři se dostali do rychlého kontru, Paterlini si obhodil Kundrátka a neservíroval puk před odkrytou branku střelci Di Pietrovi. Potom při Černoškově trestu minul Wick a po Rachůnkově vyloučení hráli domácí 73 vteřin v pěti proti třem.

Dvacet sekund před koncem úvodního dějství putoval na trestnou lavici Reichert a Češi stihli přesilovku využít. Čáslavou nastřelený puk získal za brankou Kohn, přihrál Čermákovi, který dorazil puk tři vteřiny před sirénou do odkryté branky. A 100 sekund po začátku druhé části vylepšil liberecký kanonýr svou bilanci na pět tref z posledních pěti zápasů. Po nedovolených zákrocích Vauclaira a Helblinga totiž měli hosté více než minutovou výhodu dvou hráčů v poli a využili ji za 25 vteřin.

V závěru podržel Pinc

Švýcaři při stejné přesilovce smazali ztrátu. V 26. minutě totiž při přesilovce hostů sudí vyloučili zároveň Kotrlu a Cetkovského a české rozladění nad tímto verdiktem se ještě vystupňovalo, když výhodu zužitkoval Bärstchi. Vrátit vedení na českou stranu mohl Rolinek, ale nejdříve přestřelil a pak mířil do Manzatových betonů.

Po 51 vteřinách třetí třetiny, kdy už hráli domácí v pěti proti třem, otočil stav po kombinaci zblízka Sprunger. Český tým se snažil odpovědět. Čermák hned ve 42. minutě doklepl puk při signalizované výhodě do branky, ale gól neplatil. Za dvě minuty už ale Veselý v přesilovce vyrovnal. V 50. minutě spálil velkou šanci při další švýcarské přesilovce Bärstchi.

Vzápětí měl možnost faulovaný Kubiš a v oslabení se Švýcaři českému náporu ubránili. Nerozhodla ani další početní výhoda při pobytu beka Fischera II na trestné lavici, ale Češi přeci jen ještě v základní hrací době rozhodli. Na Černoškovu ideální přihrávku si najel na útočné modré čáře Netík, dostal se před Manzata a blafákem zařídil odvetu za středeční porážku. V závěru podržel český tým ještě Pinc.

Švýcarsko - Česká republika 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Di Pietro (Paterlini), 28. Bärtschi (P. Fischer I, Diaz), 41. Sprunger (Plüss, P. Fischer I) - 20. L. Čermák (Kohn, Rolinek), 22. L. Čermák (Veselý, Jánský), 44. Veselý (Zíb, Černošek), 59. Netík (Černošek, Kubiš). Rozhodčí: Stricker, Popovic - Kohler, Zosso (všichni Švýc.). Vyloučení: 11:12. Využití: 2:2. Diváci: 3000 (vyprodáno).
Švýcarsko: Manzato - B. Gerber, Vauclair, Helbling, P. Fischer II, Furrer, Von Gunten, Diaz - Wick, Jeannin, Lemm - Di Pietro, Ziegler, Paterlini - Bärtschi, Plüss, P. Fischer I - Sprunger, Romy, Guggisberg. Trenéři: Ralph Krueger a Jakob Kölliker.
Česká republika: Pinc - Kundrátek, Čáslava, Benák, Černošek, Sičák, Zíb, Hrabal, Krstev - L. Čermák, Kohn, Rolinek - Rosa, J. Straka, Veselý - Jánský, Cetkovský, Kotrla - Kubiš, Netík, Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: