Hlavní obsah

O startu Vokouna a Výborného na MS se rozhodne během týdne

PRAHA

Nejasnosti kolem dvou jmen ještě trápí trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika před mistrovstvím světa v Kanadě. Stále není jasné, zda bude moci počítat s uvažovanou brankářskou jedničkou Tomášem Vokounem a tradičním kapitánem týmu Davidem Výborným. „Budu s nimi mluvit během týdne, do konce turnaje v Liberci bychom měli mít jasno,“ řekl Hadamczik na sobotní tiskové konferenci.

Článek

Útočník David Výborný přemýšlí o účasti na svém třináctém MS za sebou na dovolené a brankář Floridy Vokoun má potíže s tříselnou kýlou. Šanci hrát na šampionátu v zámoří má i útočník Chicaga Robert Lang. "Pokud si dá do pořádku záda, budeme muset ještě jednat o jeho uvolnění s klubem," potvrdil nejasnosti o další posile ze zámoří generální manažer národního týmu Zbyněk Kusý.

Prozatím je ke startu na MS připraveno celkem devět hokejistů z NHL. Obránci Tomáš Kaberle, Šmíd, a Kuba a útočníci Vrbata, Hanzal, Kotalík budou hrát už příští týden na turnaji Česká pojišťovna Cup v Liberci, Zbyněk Michálek, Jan Hejda a Jiří Novotný se k týmu připojí až v zámoří, kam národní tým zamíří v úterý 22. dubna. Někteří hráči nejspíše ještě reprezentaci doplní po konci prvního kola play-off NHL, které může skončit nejpozději 22. dubna.

V Liberci na úzkém kluzišti

Ze zámoří je v současné nominaci také Petr Kalus, který ale celou sezónu odehrál ve farmářském týmu Minnesoty v nižší AHL. "Je to důrazný hráč, který by se hodil do čtvrtého útoku. Ještě ale musí prokázat výkonnost," upozorňuje Hadamczik, který měl zájem také útočníka Jiřího Tlustého a brankáře Ondřeje Pavelce. Jejich kluby NHL ale poslali hráče na pomoc farmářským týmům v AHL. Zvláště u Pavelce je to škoda. "Byli jsme přesvědčeni, že by byl jedním ze tří gólmanů pro MS," tvrdil kouč.

Jeho tým se od pondělí bude připravovat v Liberci, kde od čtvrtka začíná turnaj Česká pojišťovna Cup. A aby byla příprava před zámořským MS dokonala, bude se hrát na užším kluzišti o rozměrech 26x60 metrů. Pokud skončí boje o titul v domácí extralize už v pondělí, budou si moc jeho úskalí vyzkoušet i vybraní finalisté z Karlových Varů a pražské Slavie. K dispozici by mohli být i Jan Hrdina a Josef Melichar, kteří momentálně bojují o titul ve švédské lize.

Reklama