Hlavní obsah

Reprezentace přišla o Marka, v Liberci mohou hrát jen někteří hráči z NHL

LIBEREC

Českou hokejovou reprezentaci definitivně pro mistrovství světa v Kanadě neposílí útočník Jan Marek, hráč ruského Magnitogorsku má stále potíže s operovaným kolenem. Kromě toho musí ale trenér Alois Hadamczik řešit ještě nepříjemnější problém týkající se čerstvých posil z NHL. Někteří z šesti hráčů totiž mají prozatím od svých klubů povolení odehrát na turnaji Česká pojiš´tovna Cup v Liberci jen omezený počet utkání.

Článek

„Aleš Kotalík má povolení hrát jen přípravný zápas v Kanadě s Francií,“ šokoval přítomné novináře v Liberci Hadamczik. Filip Kuba a Radim Vrbata dostali od svých zaměstnavatelů svolení odehrát na ČP Cupu dva zápasy, největší hvězdě českého týmu Tomáši Kaberlemu dovolilo Toronto dokonce jen jeden. „O tomhle problému jsme nevěděli, dozvěděli jsme se to teprve dnes,“ nevěřícně kroutil hlavou český kouč.

Pouze mladíci Martin Hanzal a Ladislav Šmíd mohou bez problémů nastoupit ke všem třem utkáním turnaje, svaz bude s kluby NHL ještě jednat i o dalších „povolenkách“. Rozumné vysvětlení, proč mohou někteří hráči jen tolik a tolik utkání, se české straně zatím nedostalo. „Přijde nám rozhodnutí klubu mailem a nikdo se s nikým nebaví. Na naši žádost přijde jen odpověď na to, na co chtějí. A my se pak musíme dožadovat, co dál... Takto nás omezují a já to bohužel musím akceptovat, co jiného mi zbývá,“ tvrdil Hadamczik.

Kouč navíc stále neví, zda bude moci na šampionátu počítat se službami brankáře Tomáše Vokouna a útočníka Davida Výborného, s oběma by měl mluvit uprostřed týdne. Další čtyři hráče má vytipované z týmů, které ještě hrají první kolo play-off NHL, navíc reprezentaci ještě doplní finalisté české extraligy. Ty by rád zařadil k mužstvu co nejrychleji.

„Kdyby finále skončilo dnes, tak ve čtvrtek ráno bych chtěl mít oslovené hráče v Liberci. A myslím, že by klidně mohli alespoň jedno utkání sehrát. Pokud by byl nový mistr extraligy znám až ve středu, tak byc chtěl hráče uvítat alespoň na jeden den. Nemuseli by tu být celý víkend, ale alespoň na jeden den by přijet mohli," přeje si.

Jasno má nyní jen o neúčasti Jana Marka. „Honza byl dnes na ledě, ale stěžoval si, že jeho koleno je po operaci stále bolestivé. Navíc ho trápí i rameno, takže neviděl možnost dostat se do potřebné formy," ohlásil trenér další ztrátu.

Reklama