Hlavní obsah

Kalus je vděčný za šanci, na ledě nechá srdce

Jirka G. NovákSport.cz

Jedním z nováčků v současném kádru české hokejové reprezentace je útočník Petr Kalus. Pro spoustu fanoušků bylo jeho jméno v nominaci velkým překvapením, národní tým přece jen dosud spoléhal především na posily z NHL a osvědčené tváře z domácí extraligy a evropských soutěží. A najednou byl povolán hráč, jenž strávil celou sezónu na farmě Minnesoty a v NHL odehrál všehovšudy devět utkání.

Článek

Jenže v oněch devíti zápasech minulého ročníku NHL vstřelil Kalus v dresu Bostonu čtyři góly a byl jedním z objevů závěru sezóny 2006/07. První tři branky tehdy vstřelil hned z prvních tří střel a byl blízko vyrovnání rekordu NHL v podání krajana Jana Čalouna, kterému se to povedlo čtyřikrát. Pro NHL byl Kalus náhle objevem, ale krásný sen o skvělé budoucnosti v Bruins skončil už po pár týdnech.

První červencový den roku 2007 Boston vyměnil Kaluse do Minnesoty za výběr v draftu a brankáře Manny Fernandeze. "Jasně, že jsem byl ze začátku zklamaný, ale takový je hokejový život. V Severní Americe je to normální. Jednou jsi tam a za hodinu už zase někde jinde," vzpomínal Petr Kalus na těžké chvilky kariéry v rozhovoru pro Sport.cz v útrobách liberecké Tisport Areny, kde už se připravoval s českým národním týmem.

Hrál už na šampionátech osmnáctek a dvacítek

O své nominaci se přitom dozvěděl teprve v pátek, když byl zrovna daleko za městem, kde bydlí. "Musel jsem rychle zpátky, abych si sbalil všechny věci. Dozvěděl jsem se to v jednu hodinu a ve čtyři už jsem musel odletět. V první chvíli jsem byl z té zprávy dost překvapený," přiznal Kalus, že moc nepočítal s tím, že by se mohl v reprezentaci objevit.

"Když jsem se dozvěděl, že bude mistrovství světa v Kanadě, tak jsem si představoval, jak by bylo super si tam zahrát. A teď mám šanci. Mám velkou chuť se na šampionát dostat, zkusím odvést maximum a uvidíme," tvrdil hráč, jenž si už v reprezentačním dresu zahrál na mistrovství světa osmnáctiletých a před třemi lety i na MS dvacítek v Kanadě. V seniorském týmu se ale objevuje poprvé.

V hledáčku trenéra Aloise Hadamczika přitom byl už loni, ale tehdy jej Boston nepustil. Minnesota mu naproti tomu dala zelenou i přesto, že "Divočáci" bojují o Stanley Cup a play-off hraje i její farmářský tým z Houstonu, kde Kalus strávil celou sezónu. Odehrál však "jen" 58 zápasů, hodně jej provázela smůla. Hned na začátku sezóny dostal pukem do kolena a měl potíže s postranními vazy, za poslední dva měsíce pak dostal dvakrát pukem do hlavy a utrpěl utrpěl lehký otřes mozku.

Tvrdý dril od Constantina

Jinak byl ale s působením v Houstonu spokojen, i když přestup z Bostonu pro něj nebyl jednoduchý. "Bylo to těžké, v Minnesotě se hraje úplně jiný styl hokeje. Hodně náročný a velmi defenzivní. A nejinak tomu bylo i v Houstonu, na defenzívě si hodně zakládá i náš trenér Kevin Constantine," připomněl Kalus kouče, s jehož metodami měl kdysi v Pittsburghu potíže i hvězdný Jaromír Jágr.

„Je to voják, maniak do hokeje. Byl na mě tvrdej a v některých věcech to možná i přeháněl, ale zřejmě to myslel dobře a určitě jsem se díky němu i něco naučil. Hodně se mnou komunikoval o tom, že bych se měl zlepšit v obraně. Tou jeho defenzivní taktikou jsem byl hodně svázaný,“ ospravedlnil fakt, že za celý ročník v nižší AHL vstřelil jen osm branek.

Vždy se chtěl dostat do Ameriky

Teď doufá, že si vylepší náladu v národním týmu. "To je momentálně můj hlavní cíl. Reprezentace je pro mne něco zvláštního. Jsem rád za to, že tu vůbec s klukama mohu být. Budu se snažit makat na každém tréninku a ze dne na den, abych ukázal, co ve mně je," řekl hráč, jenž si libuje v důrazném stylu. "Rád hraju takový hokej. Pokaždé se snažím odevzdat maximum a nechám na ledě srdce."

Kalus je odchovancem Vítkovic, ale za první mužstvo odehrál jediné utkání v sezóně 2004/05. Poté jako sedmnáctiletý odešel do zámoří. "Odmalička byl můj sen se podívat do Ameriky a když přišla nabídka, neváhal jsem a rozloučil se s domovem. Bylo to těžké, ale myslím, že jsem neudělal chybu," komentuje někdejší rozhodnutí. V zámoří hrál první rok juniorskou WHL za tým Regina Pats, pak podepsal smlouvu s Boston Bruins.

Reklama