Hlavní obsah

Výborný se omluvil, na hokejové MS nepojede

LIBEREC

Česká hokejová reprezentace se bude na nadcházejícím mistrovství světa v Kanadě muset obejít bez útočníka Davida Výborného. Pětinásobný světový šampión, který startoval na dvanácti mistrovstvích, se trenérovi Aloisi Hadamczikovi omluvil s ohledem na únavu po náročné sezoně.

Článek

"David nepojede. Rozhodl se, že po těžké sezoně si dá pauzu," řekl Hadamczik po čtvrtečním dopoledním tréninku mužstva v Liberci. Své rozhodnutí Výborný sdělil ve středu generálnímu manažerovi reprezentace Zbyňkovi Kusému.

Třiatřicetiletý centr hrající v Columbusu byl přitom kandidátem číslo jedna na kapitána týmu, tuto funkci již několikrát v minulosti vykonával a s "céčkem" dovedl i mužstvo k triumfu na světovém šampionátu ve Vídni v roce 2005.

Ztráta postavení v Columbusu 

Letošní sezóna, podle všeho poslední v NHL, se mu však nevydařila podle jeho představ. V Columbusu ztratil své postavení, trápily ho zdravotní problémy a odehrál tak jen 66 zápasů základní části, ve kterých vstřelil sedm branek a připsal si devatenáct asistencí.

V podvečer po zápase proti Švédsku Hadamczik uvedl, že si Výborného maximálně váží. "To, co David odvedl pro nároďák, je příkladem pro všechny hráče. Vždy přijel a udělal maximum pro výsledek. Je to ale taky jen člověk a určitě se rozhodl po důkladném zvážení," řekl Hadamczik.

Že bude Výborný v reprezentaci poprvé pod jeho vedením na vrcholném turnaji sezóny chybět, jej ale mrzí. "V týmu jsem ho chtěl. Ale jinak mám k němu velkou úctu. To, co dokázal, je obdivuhodné. Snad ho to za rok přejde a bude chtít opět reprezentovat," přál si.

Rozhovory s Vokounem a Langem Hadamczik odložil

Stále nejistá je i účast brankáře Tomáše Vokouna a útočníka Roberta Langa, kteří měli v závěru sezóny zdravotní problémy. Hadamczik původně plánoval, že se s nimi telefonicky spojí ve středu, ale rozhovory odložil.

Až v neděli, nebo spíše až v příštím týdnu bude jasné, kteří hráči z týmů českých finalistů se dostanou do konečné nominace na šampionát. "Počítám s pěti šesti hráči, jejich jména ale oficiálně sdělím až v neděli. Ještě v příštím týdnu ale budeme mít v Praze dva tréninky a až pak zřejmě padne konečné rozhodnutí," řekl Hadamczik.

V hledáčku jsou zejména útočníci Jaroslav Bednář a Jakub Klepiš ze Slavie, karlovarští Václav Skuhravý, Petr Kumstát nebo oba brankáři Adam Svoboda a Lukáš Mensator. Šanci však mají i Roman Červenka a Tomáš Micka, který možná v neděli zasáhne i do turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci.

Reklama