Hlavní obsah

Hokejisté vstoupili do ČP Cupu výhrou, Švédy porazili 5:3

LIBEREC

Úvodní zápas hokejového turnaje Česká pojišťovna Cup v Liberci skončil pro barvy domácího týmu vítězně. Česká reprezentace porazila v závěrečném podniku Euro Hockey Tour Švédsko 5:3, když se dokázala gólově prosadit v každé třetině. Tomáš Rolinek, Ladislav Kohn, a Leoš Čermák si připsali po gólu a asistenci. Další zápas na turnaji odehraje národní tým v sobotu proti Finsku.

Článek

Bez Tomáše Kaberleho, jenž má od Toronta svolení hrát jen jeden zápas turnaje, vstoupili čeští hokejisté do nového ročníku Česká pojišťovna Cupu v Liberci. Ostatní posily z NHL však hrát mohly a dávaly o sobě vědět, především nováček Hanzal uplatňoval svůj důraz. Škoda jen, že při řadě vyloučení domácího týmu nemohl pro své útočné schopnosti nalézt na ledě prostor. "Disciplína mužstva by se měla zlepšit, měli jsme příliš mnoho vyloučených," tvrdil po zápase trenér Hadamczik.

V desáté minutě mohl skóre otevřít Irgl, ale s jeho nájezdem zakončeným blafákem do bekhendu si švédský brankář poradil. První branka zápasu padla v patnácté minutě, kdy u pravého mantinelu vybojoval puk Čermák, poslal jej mezi kruhy Strakovi a ten se štěstím otevřel skóre. Už za další minutu to bylo o dvě branky. Irglovu střelu po objetí branky ještě brankář Ersberg zvládl zkrotit, ale na dorážku Rolinka u levé tyčky už nestačil.

Další tři branky ve druhé třetině

Po třech minutách druhé třetiny naskakoval Fabricius z trestné lavice na led tak, že jel sám na Hniličku, ale český gólman mu skórovat nedovolil. Švédové každopádně zvýšili obrátky a začali být důraznější před brankou, což vedlo k častým potyčkám s domácími obránci. Po jedné z nich putoval na trestnou lavici Krstev a soupeř v přesilové hře už za 31 vteřin snížil dělovkou Stralmana od modré čáry.

Český tým odpověděl hned vzápětí. V mlýnici před brankou se nejlépe zorientoval Kohn a úspěšnou dorážkou vrátil svému týmu dvoubrankové vedení. Ovšem jen na pět minut, kdy dvojice Fabricius, Hörnqvist obelstila české obránce i gólmana. Hörnqvist na pravé straně kluziště poslal k brance puk jakousi „žabkou“, kterou Fabricius doklepl za Hniličku. Od 37. minuty hráli domácí téměř minutovou přesilovku pět na tři, ale příliš váhali se střelbou. "To je potřeba zlepšit. Nedat gól v dvojnásobné přesilovce, to by nás příště mohlo mrzet," varoval Hadamczik.

Švédové v přesilovce vyrovnali

To Seveřané si s početní výhodou na začátku třetí třetiny věděli rady. Wallinovu střelu ještě dokázal Hnilička vyrazit, jenže po dorážce Widinga musel puk lovit ze své sítě potřetí. V 47. minutě se řítil na branku Vrbata, ale místo přihrávky pokazil i svůj pokus o zakončení. O chvíli později neuspěl se svou dorážkou ani Jánský.

Na druhé straně prověřil Hniličku dělovkou z pravého kruhu Widing. Osm minut před koncem však k velké radosti libereckého publika skóroval Čermák a český tým šel znovu do vedení. Mužstvo branka notně nabudila a Rolinek krátce poté trefil tyčku. Švédové naproti tomu už na další branku síly nenašli, prázdnou branku ještě v závěru trefil Kuba.

Česká pojišťovna Cup 2008:
Švédsko - Česká republika 3:5 (0:2, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 27. Stralman (Fabricius, N. Wallin), 33. Fabricius (Hörnqvist), 42. Widing (N. Wallin, Videll) - 15. J. Straka (Čermák, Veselý), 16. Rolinek (Irgl, Kohn), 28. Kohn (Rolinek, Irgl), 53. L. Čermák, 60. Kuba. Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Partanen (Fin.) - Kalivoda, Pešek (oba ČR). Vyloučení: 9:11. Využití: 2:0. Diváci: 3649.
Švédsko: Ersberg - Edler, Hallberg, Frögren, K. Jönsson, Stralman, N. Wallin, R. Jonsson, Lindström - Ekman, Warg, R. Nilsson - Widing, R. Wallin, Videll - Fabricius, M. Holmqvist, Hörnqvist - Harju, J. Andersson, Sundh. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Česko: Hnilička - Šmíd, Kuba, Černošek, Benák, Čáslava, Sičák, Zíb, Krstev - Kotalík, Hanzal, Vrbata - Rolinek, Kohn, Irgl - Kubiš, Netík, Jánský - Veselý, J. Straka, L. Čermák. Trenér: Alois Hadamczik.

Reklama

Související témata: