Hlavní obsah

Šmída mrzí, že nemohl přijet i parťák Hemský

LIBEREC

Po třech letech usedá obránce Ladislav Šmíd znovu v šatně libereckých hokejistů, ačkoliv v Tipsport Areně je jako reprezentant poprvé. Při jeho působení na severu Čech během výluky NHL v sezóně 2004/05 totiž moderní hala ještě nestála. Během turnaje Česká pojišťovna Cup je každopádně na dvaadvacetiletém obránci Edmontonu znát radost, že může bojovat o účast na květnovém mistrovství světa.

Článek

„Reprezentace je pro mne velká pocta, moc rád jsem pozvání přivítal,“ svěřoval se s dojmy hráč, jenž nastupoval za národní tým i na posledním MS v Moskvě. Přesto si nemyslí, že by to pro něj automaticky znamenalo letenku i do Kanady. „Mistrovství světa nemá nikdo jisté, možná jen pár starších hráčů a ti co něco umějí... Já se o to pokusím poprat. A když to nevyjde? Bylo by to zklamání, ale jsem mladý a mám ještě dost času,“ tvrdí skromně.

Šampionát v zemi, kde se hokej zrodil, je však pro každého velkým lákadlem. „Přitáhne to hodně lidí, i když se v tu dobu ještě bude hrát asi finále konferencí NHL. Fanoušci se zřejmě rozdělí na dva tábory. Kanaďané se určitě budou snažit dostat do týmu nejlepší hráče, navíc jim hraje do karet, že se bude hrát na užším hřišti. Ale světová špička je hodně široká a kdokoli včetně nás může titul vyhrát,“ doufá v úspěch českých barev.

Edmontonu utekl postup do play-off až v závěru

Původně mohl do Liberce dorazit i se spoluhráčem z Edmontonu Alešem Hemským, jenže ten se na poslední chvíli zranil. „O národním týmu jsme se spolu bavili a moc ho mrzí, že tu také nemůže být. Škoda, že se dva zápasy před koncem zranil,“ mrzí Šmída závěr sezóny, ve kterém už Edmonton nedotáhl své snažení o postup do play-off.

„Už v polovině sezóny to vypadalo, že se do play-off určitě nedostaneme, ale poslední dva měsíce jsme předváděli hodně slušný hokej. Asi z dvaceti zápasů jsme prohráli jen čtyři nebo pět, takže to bylo neskutečné. Najednou nás přirovnávali k týmu z 80. let: mladí hokejisté, kteří všechny překvapují a předvádějí slušný hokej,“ vzpomínal na finiš Oilers v závěru základní části NHL.

„Na konci ale přišlo zklamání, v zápase s Calgary jsme si to pak vlastně prohráli sami. Kdybychom tohle utkání vyhráli a zvládli i poslední duel ve Vancouveru, tak jsme měli play-off jisté. Všichni jsme věděli, jak je ten zápas důležitý, jenže se nám nepovedly první dvě třetiny a ve třetí už jsme nestačili manko dohnat,“ připomněl klíčový zápas, ve kterém Edmonton prohrál s Calgary 2:3 a definitivně přišel o boje ve Stanley Cupu.

Uvidí se s hráči Oilers

Teď už se Šmídovy myšlenky upírají jen k národnímu týmu a pravděpodobné účasti na mistrovství světa, kam by mohli dorazit i další hráči Edmontonu. „Kanadu posílí Steve Staios a za Američany by měli hrát Matt Green a Tom Gilbert. Navíc na turnaj do Liberce by měli dorazit také spoluhráči Grebeškov, Nielsen a Pitkänen. Až je potkám, tak určitě padnou nějaké sázky na naše zápasy,“ směje se.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko