Hlavní obsah

Skalp Finů dá českým hokejistům šanci na stříbro v evropské tour

PRAHA

Nejen o body do tabulky dobře rozehraného Poháru České pojišťovny budou v sobotu od šestnácti hodin v Liberci bojovat domácí hokejisté proti Finům, ve hře je i druhé místo v konečném pořadí Euro Hockey Tour. V českém výběru nastoupí všech sedm zámořských posil a do branky se postaví znovu Milan Hnilička.

Článek

V případě výhry zůstane Česku šance na stříbro, což by bylo nejlepší umístění v seriálu turnajů od roku 2000. „Díváme se na samotný zápas, a ne na to, co by jeho výsledek mohl přinést. Sebevědomí týmu by ale další úspěch prospěl. Pokračujeme v přivykání na užší kluziště, které vyžadovalo i změnu systému. Je nutné hrát jednoduše, s dobrým pohybem a patřičně důrazně před brankou,“ říká trenér Alois Hadamczik, podle nějž po čtvrteční výhře 5:3 nad Švédy panuje v kabině pohoda.

Na mužstvu vidí i veliké odhodlání. „Hráči dobře vnímají, že turnaj je poslední vážnou prověrkou před odletem na mistrovství světa, a ti, kteří se tam chtějí dostat, musí opakovaně podat dobrý výkon. Proti Švédům bylo v naší hře hodně pozitiv, znovu bych rád viděl od mužstva maximální nasazení doplněné agresivním projevem a odvahou jít do kontaktního hokeje,“ uvažuje kouč s tím, že je nutné úspěšněji zvládnout přesilovky a vyvarovat se zbytečných faulů.

Sestava Česka proti Finům, jejichž přílet o tři hodiny zdržela ranní mlha na ruzyňském letišti, má vypadat takto: Hnilička – Kuba, T. Kaberle, Černošek, Šmíd, Sičák, Čáslava, Krstev, Zíb – Vrbata, Hanzal, Kotalík – Irgl, Kohn, Rolinek – Jánský, Netík, Kubiš – Čermák, Straka, Veselý – Kalus. Nastoupí tedy všech sedm hráčů působících v zámoří včetně debutanta Kaluse.

Do zápasu s Rusy nezasáhnou čtyři posily z NHL

Do nedělního zápasu s Rusy, kteří už mají zaručen triumf v evropské hokejové tour, ale nezasáhnou čtyři nejzkušenější posily z NHL (Kuba, Kaberle, Vrbata i Kotalík). „Taková varianta vyplynula z povolení, které hráči dostali od klubů,“ vysvětluje Hadamczik, jenž zítra ale počítá s premiérovým nasazením útočníka pražské Slavie Tomáše Micky.

O víkendu trenér uvítá v Liberci celkem pět finalistů extraligového play off zařazených do reprezentační přípravy před MS. „Přijede karlovarské duo Kumstát, Skuhravý a vedle Micky i další slávisté Klepiš s Červenkou. S Bednářem se ještě chystám promluvit o jeho možné roli v týmu,“ říká Hadamczik.

Po pátečním dopoledním tréninku se rozloučil s útočníky Kotrlou a Cetkovským, kteří by stejně nemohli hrát. „Pravidla turnaje dovolují použít jen 25 hokejistů a nemělo cenu tady ty kluky držet, když víme, že bychom je do hry nedali,“ vysvětlil Hadamczik.

Kaberle by mohl od Straky převzít kapitánské céčko

Tomáš Kaberle, jenž by v sobotu mohl od útočníka Straky převzít kapitánské céčko, má Česku pomoci vylepšit efektivitu přesilovek. „Tam záleží hodně na souhře,“ říká obránce Toronta, jenž má povolení hrát na turnaji jediný zápas. „Po týdnu bez ledu jsem stihl s mužstvem už pět tréninků, srovnal se s časovým posunem a cítím se dobře,“ dodává Kaberle.

„Turnaj v Liberci je důležitý, i když na něm titul mistra světa nevyhrajeme. Můžeme tu ale udělat důležité kroky k tomu, aby se tým dal dohromady. Každá výhra přináší pozitivní atmosféru,“ míní Radim Vrbata, jenž i dnes nastoupí v ryze zámořském útoku vedle spoluhráče z Phoenixu Hanzala a Kotalík z Buffala.

„Nemusíme si až tak zvykat na sebe jako spíš na evropský styl hokeje. Tady se třeba vracíte s hráčem, který najednou zasekne puk, zatímco v NHL by ho spíš nahodil na zadní mantinel. Překvapila mě i tolerance rozhodčích, prošla řada držení nebo zásahů holí, za které se v zámoří okamžitě vylučuje,“ doplňuje Vrbata.

Pořadí Euro Hockey Tour
1Rusko1080/0234:1424
2.Finsko1041/0523:2714
3.Česko1040/1529:4013
4.Švédsko1030/0723:289

Reklama

Související témata: