Hlavní obsah

Hokejisté porazili Finy po nájezdech a budou v Liberci bojovat o první příčku

LIBEREC

Ve druhém utkání hokejového turnaje Česká pojišťovna Cup porazila česká reprezentace Finsko 2:1 po samostatných nájezdech. Oproti předchozímu duelu se Švédy byla tentokrát liberecká Tipsport Arena vyprodaná, ale v normální hrací době padlo pouze po jednom gólu na každé straně. V samostatných nájezdech pak rozhodl dvěma úspěšnými pokusy Radim Vrbata.

Článek

Za český tým nastoupil tentokrát i obránce Tomáš Kaberle a hned v úvodu dirigoval od modré čáry dvě přesilové hry národního týmu. I když se finský brankář při šanci Veselého a dělovkách Kotalíka řádně zapotil, skóre zůstávalo bez branek. To vydrželo do dvanácté minuty, kdy se poprvé k přesilovce dostali i Finové. Hyvönen našel od zadního mantinelu před brankou neobsazeného Immonena a ten mířil přesně.

Od šestnácté minuty se hrálo ve čtyřech, protože trestné lavice zahřívali po vzájemné potyčce Salmela a Čermák. Více tato situace vyhovovala Finům a Pesonen si drze nabruslil až před Hniličku, zakončit naštěstí nedokázal. Úspěchem pro hostující tým neskončila ani přesilová hra na začátku druhé části a tak mohli domácí hráči napnout síly ke srovnání stavu.

Straka úspěšně tečoval Kaberleho střelu

V 28. minutě byl za zbytečné zdržování hry vyloučen Santala a po akci Rolinka s Irglem zazvonila tyčka finské branky. Když už hráli Seveřané v pěti, využili zaváhání při rozehrávce českých obránců a na Hniličku se sám řítil Pyörälä. Naštěstí pro české barvy mířil příliš vysoko. V dalších minutách si ale zachytal proti, beci jej opět nechávali na holičkách.

Nápor soupeře zastavilo až další vyloučení Finů a český tým dokonce vyrovnal. Kaberle přihrál na modré čáře Strakovi, který parádní ranou propálil hostujícího strážce svatyně. Od 35. minuty hráli čeští hokejisté téměř minutu a půl přesilovku pět na tři, jejich souhra byla však zcela neefektivní. "Ve druhé třetině byli Finové lepší, my jsme nehráli podle představ. Až pak jsme se znovu zvedli," řekl po zápase český trenér Josef Paleček.

V nájezdech rozhodl Vrbata

Hned v úvodu třetí části toho málem využil soupeř. Střelu Hyvönena Hnilička jen vyrazil a dorážka Immonena přeletěla obloučkem branku. Hra se postupně přelévala z jedné strany na druhou, nicméně vyložené šance k vidění nebyly. Finský gólman Rämö ještě musel v závěru zasáhnout proti střelám Rolinka a Kotalíka, ale to už spěl zápas do prodloužení.

Ani dalších pět minut však na branku nestačilo a muselo se rozhodnout v samostatných nájezdech. V první sérii byli úspěšní pouze Radim Vrbata a Esa Pirnes. Stejný finský hráč poté ale střílel mimo a když Hyvönen na Hniličkovi ztroskotal, Vrbata svým druhým úspěšným blafákem do bekhendu rozhodl zápas. "Původně měl jet úplně první Tomáš Kaberle, ale moc se na to necítil. Když pak Vrbata suverénně zvládl první nájezd, poslali jsme ho i na druhý," řekl Paleček.

Trenér Finska Doug Shedden musel před zápasem řešit rozčarování svých svěřenců, kteří strávili před příletem do Čech několik hodin v Moskvě, kde hráli zápas se sbornou. "I proto jsem na svůj tým hrdý za to, jak bojoval. Náš tým se ještě také před odletem na MS podstatně změní. Šest hráčů nás doplní až v Kanadě, další tři by mohli být k dispozici z Minnesoty," prozradil.

Česká pojišťovna Cup 2008:
Česká republika - Finsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. J. Straka (T. Kaberle), rozhodující nájezd Vrbata - 12. Immonen (Hyvönen, Pesonen). Rozhodčí: Čerenkov (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 7:10. Využití: 1:1. Diváci: 7 169 (vyprodáno).
Česko: Hnilička - Kuba, T. Kaberle, Šmíd, Černošek, Čáslava, Sičák, Zíb - Kotalík, Hanzal, Vrbata - Rolinek, Kohn, Irgl - Kubiš, Netík, Jánský - Veselý, J. Straka, L. Čermák - Kalus. Trenér: Alois Hadamczik.
Finsko: Rämö - Väänänen, Salmela, Mäenpää, Jokela, Berg, Mäntymaa, Saravo, Niemi - Pyörälä, Hahl, Bergenheim - Pesonen, Immonen Hyvönen - Pihlman, Pirnes, Leino - Osala, Santala, Petrell - Lehterä. Trenér: Doug Shedden.

Reklama

Související témata: