Hlavní obsah

Vrbata si na nájezdy věřil, ve Phoenixu mu vycházely

Jirka G. NovákSport.cz

Až po samostatných nájezdech udolali čeští hokejisté v Liberci reprezentanty Finska a získali na turnaji Česká pojišťovna Cup druhé vítězství. O další body do tabulky turnaje i celkového hodnocení seriálu Euro Hockey Tour, kde si český tým polepšil na druhou příčku, se v závěru utkání nejvíce zasloužili dva hráči. Brankář Milan Hnilička pouze jednou inkasoval, zatímco útočník Radim Vrbata suverénně proměnil oba své nájezdy.

Článek

„Ve Phoenixu jezdím nájezdy skoro pokaždé a docela mi vycházely,“ vykládal forvard Coyotes po zápase. Pokaždé to přitom z jeho strany nevypadalo nijak extra zvláštně. Poměrně pomalu se rozjížděl, ale pak jeho šikovné ruce poslaly puk do bekhendu a finský gólman Karri Rämö se už jen vyčítavě otočil směrem do branky. „Každý hráč má něco, co má nacvičené a rád to používá.  Když to vyšlo napoprvé, tak jsem to zkusil znovu, jen z druhé strany,“ dodal Vrbata.

ČESKÁ POJIŠŤOVNA CUP V LIBERCI NA SPORT.CZ
ON-LINEČesko vs. Finsko 2:1 SN.
REFERÁTHokejisté porazili Finy po nájezdech

Milan Hnilička sice během sezóny v ruské lize nezachytal podle představ, ale s nájezdy měl také spoustu zkušeností. „To mám natrénováno, v Rusku mě v nich „koupali“ pořád,“ smál se.  „A jak je vidět: bylo těžko na cvičišti, teď bylo o něco lehčí na bojišti... Z Finů jsem znal jen Pirnese, který hrál kdysi v Los Angeles a zrovna ten mě dostal. Tam jsem to čekal spíš mezi nohy,“ popsal jedinou trefu Finů, kdy jej hráč překonal blafákem.

Kaberle před českými fanoušky naposledy

Poprvé a naposledy hrál na letošním turnaji Tomáš Kaberle, kterému Toronto dovolilo nastoupit v Liberci pouze k jedinému utkání. „Chvíli trvalo, než jsem se do toho dostal. Každopádně pro mne bylo výhodnější, že se hrálo na užším kluzišti,“ shrnul první dojmy obránce, jenž nechyběl na ledě při žádné přesilové hře. Z mnoha početních výhod se však českému týmu podařila pouze jedna. „Potřebujeme při přesilovkách ještě zlepšit pohyb,“ myslí si.

Debut v národním týmu si odbyl útočník Petr Kalus, jehož trenéři nasadili do hry od třetí třetiny. „Bylo to těžší, protože jsem nebyl v tempu jako ostatní. Ale jsem na to zvyklý z Ameriky, takže jsem to nebral tak, že bych byl nepřipraven. Je to pro mne super zážitek, jsem vděčný za každý start v reprezentaci,“ tvrdil po zápase a přidal postřehy z mezinárodního hokeje na vrcholné úrovni. „Finové výborně bruslí a hrají takový agresivní styl, takže nebylo moc času v obranném pásmu. Evropští hráči jsou chytřejší a zkušenější, hraje se víc strategicky,“ všiml si hráč, jenž strávil celou sezónu v americkém Houstonu.

Reklama

Související témata: