Hlavní obsah

Eliáš: Doufám, že budu hrát v lajně s Eratem

Marek BurkertSport.czPrávo

Teprve na druhém mistrovství světa si zahraje hokejový útočník Patrik Eliáš. Pro forvarda New Jersey totiž sezóna zpravidla nekončila už v prvním kole Stanley Cupu, letos se ale Ďáblové museli sklonit před rivaly z New Yorku Rangers. Třebíčského rodáka ale ani nenapadlo, že si dá od hokeje pokoj. „Já měl prostě eminentní zájem na mistrovství světa jet,“ říká Eliáš v rozhovoru pro Právo.

Článek

Byla pro vás výstupní lékařská prohlídka v New Jersey už jen formalitou?

Překvapivě to bylo všechno v pohodě. Žádné problémy. Jen náš klubový manažer se trochu cukal, protože Český hokejový svaz neposlal managementu oficiální žádost o moje uvolnění. Ale já měl prostě eminentní zájem na mistrovství světa jet.

Jak reagoval kouč Hadamczik, když jste mu dobrou zvěst oznamoval?

Já mu nejdřív řekl, že mám pro něj špatné zprávy a on mě nenechal domluvit a pět minut něco vykládal. Tak jsem ho musel přerušit a říct mu, že jsem trošku vtipkoval, že je to přesně naopak.

Už víte, kdy se ke zbytku mužstva připojíte?

Zatím proběhl jen jeden telefonát, ale čekám, že v nejbližší době mi bude volat někdo z managementu. Vím, že kluci letí do Montrealu v pátek, takže nejdéle v sobotu bych je rád viděl.

Na koho z týmu se těšíte?

Já se hlavně těším na atmosféru. Spoustu kluků neznám osobně, ale těším se třeba na Láďu Kohna, se kterým jsem hrál čtyři roky v Kladně a od té doby jsem ho pořádně neviděl. Taky doufám, že na mistrovství pojede i Martin Erat z Nashvillu, když jim skončila sezóna. A že si zahrajeme v jedné lajně. My jsme oba rodáci z Třebíče, bylo by vynikající hrát pohromadě.

Původně se do vašeho útoku počítalo s Davidem Výborným. Když účast odřekl, prozradil vám už kouč své plány?

Já se letos přeučil i na centra, to může být pro nároďák taky výhoda. Jak se ale jednotlivé lajny složí, na to je dost času. Stejně tak je předčasné bavit se o tom, kdo bude dělat kapitána.

Naposledy jste byl v reprezentaci při olympiádě v Turíně, ale odehrál jste tam jen jeden zápas. Jaký výsledek by vás potěšil v Quebeku?

Já nikdy velkou šanci hrát za nároďák neměl, protože jsme s New Jersey postupovali ve Stanley cupu hodně daleko. Ale medaile by byla moc pěkná. Hlavně je potřeba si uvědomit, že tam na tři týdny nejedeme na výlet. Že jedeme hrát za republiku a to byla pro každého vždycky čest.

Už vás pomalu opouští zklamání z vyřazení v 1. kole Stanley cupu?

Někdy to na člověka padne až po dvou třech dnech. Když hráč vypadne z tréninkové a zápasové rutiny a uvědomí si, že už je konec. Co jsem v New Jersey, tak se nám tohle moc nestávalo.

Bolí to o to víc, že jste vypadli s nenáviděnými Rangers?

My je v New Jersey nemáme rádi, ale fanoušci to vidí jinak. I na zápasech u nás měli Rangers víc příznivců než my. Když budu férový, tak řeknu na rovinu, že měli lepší tým než před dvěma, třemi lety. A hlavně strašně vyrovnané lajny. To nevíte, jestli si víc máte všímat Jágra se Strakou, nebo Gomeze s Drurym a Shanahanem. Navíc jim skvěle zachytal gólman Lundqvist.

Zato váš brankář Brodeur se možná až moc nechal vytočit Averym, který ho neustále provokoval a také mu šermoval hokejkou před hlavou.

Jasně, ale 99 procent lidí, kteří to viděli, má názor, že taková věc do hokeje nepatří. Také NHL se k tomu incidentu postavila jasně. Druhá věc je, že Avery dělá svou práci a dělá ji, jak nejlíp dovede. Brodeur mu po konci série nepodal ruku, ale do toho já už nevidím, co se tam ještě přihodilo. Jestli třeba padla nějaká ostrá slova... No nic, to je každopádně pryč. Teď je přede mnou šampionát!

Reklama

Související témata: