Hlavní obsah

Hadamczik: Eliášův večerní telefonát mi udělal radost, chce týmu pomoci

Martin KézrPrávo

Trenér české hokejové reprezentace Alaois Hadamczik si v pondělí mohl na svůj seznam hráčů z NHL, kteří budou reprezentovat Českou republiku na blížícím se světovém šampionátu, připsat další jméno. Jedenáctou posilou ze zámořské soutěže se stal útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš.

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že lékaři v New Jersey nemají nic proti tomu, aby se Patrik Eliáš stal jedenáctou zámořskou posilou hokejové reprezentace pro letošní mistrovství světa?

Když mi to v pondělí kolem půl osmé večer zavolal, měl jsem velkou radost. Je zdravotně fit, touží si prodloužit sezónu a chce pomoci reprezentaci, v níž dlouho neúčinkoval, k úspěchu. Připojí se k nám už v pátek na kempu v Montrealu.

Jaké jsou další možnosti doplnění ze zámoří?

Během noci se budeme snažit spojit s dvojicí z Nashvillu Markem Židlickým a Martinem Eratem a chci také pozorně sledovat sedmý zápas Montrealu s Bostonem, kde nám na každé straně hrají výborní centři, ať už Plekanec či Krejčí. Jeden z nich bude také volný.

V širší nominaci máte nyní 25 hokejistů. Naznačil jste některým hráčům, že při dalším připojení posil ze zámoří se ještě někdo nemusí na šampionátu objevit?

Hráčům jsem už při oznámení nominace zdůraznil tu alternativu, že při doplnění týmu z NHL se může stát, že někdo z nich do Kanady nepoletí. Ve hře je i varianta, že všichni odletí za oceán na kemp a případně se někdo vrátí domů. Pro nás je každopádně výhodnější, abychom s sebou měli hráče, než pak za námi někoho složitě dopravovat.

Máte jasno o tom, kdo ze širšího kádru je takzvaně na hraně?

Mám, ale nebylo by fér to říkat do médií předem. Jsme závislí i na tom, co se stane v Americe. Kolikrát už si myslíte, že dostanete určitého hráče, jenže on pak neprojde v klubu výstupní lékařskou kontrolou a máte po nadějích. Vím, že třeba Vokoun, F. Kaberle, Olesz či Hemský moc chtěli na mistrovství jet, ale doktoři je prostě nepustili.

Obránce Rachůnek v New Jersey téměř měsíc nehrál, není risk ho vzít hned na mistrovství?

Přijede do kempu, který začne v pátek v Montrealu, a pokud potvrdí výkonnost a bude pro národní tým posilou, tak zůstane. O žádném jeho zdravotním problému nevím a nechci spekulovat o tom, jestli v zámoří nehrál kvůli podpisu smlouvy do Ruska.

K Hniličkovi s Pincem jste z gólmanů, kteří chytali finále extraligového play-off, vybral Svobodu. Co rozhodlo v jeho prospěch před Mensatorem?

Je zkušenější, s národním týmem už absolvoval spoustu akcí, zná dobře prostředí kolem něj. Pozici dvojky a trojky mezi gólmany bych zatím nespecifikoval. S Hniličkou jsme ale domluveni, že na mistrovství poletí jako jednička.

V útoku jste uvažoval i o nominaci Bednáře ze Slavie či Hrdiny ze švédského HV 71, kteří byli oba klíčovými postavami svých mistrovských celků. Proč nakonec v mužstvu nejsou?

Hrdina hrál finále pod injekcemi, bolavá třísla by mu neumožnila odehrát mistrovství. S Bednářem jsem komunikoval do poslední chvíle. Odehrál ve Slavii výtečné play-off a kdybych si byl jistý, že bude i v reprezentaci stejně vytěžován, nechyběl by. Vzít ho ale do širší nominace a pak ho případně poslat domů nebo ho nestavět, to se mi nezdálo vůči němu korektní.

Jak složité pro vás bylo váhání nad nominací po libereckém turnaji?

Otazník jsme měli tak u dvou, tří hráčů, ale nemá cenu, abych je jmenoval. Utkání turnaje nám docela jasně ukázala aktuální výkonnost adeptů, přihlédli jsme i k tomu, jaká byla jejich celoroční výkonnost v reprezentaci i v klubech.

Jak vidíte aktuální poměr 11:14 ohledně zastoupení hráči z NHL a Evropy?

Nominace na hokejový šampionát jen odráží naše možnosti. Vzhledem k tomu, kolik má český hokej kvalitní hráčů v zámoří, musí se přizpůsobit i tamním okolnostem. I za této situace jsme se snažili vybrat ty nejlepší, kteří nás svou hrou přesvědčili. Chtěli jsme poskládat tým i typologicky vhodně, vedeni snahou být vůči všem uchazečům objektivní a udělat pro tým správná rozhodnutí.

Reklama

Související témata: