Hlavní obsah

Z nominace pro hokejové MS vypadli Straka a Červenka

PRAHA

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik vyřadil z týmu pro mistrovství světa v Kanadě útočníky Josefa Straku a Romana Červenku. O tom, zda tým posílí Marek Židlický, by se mělo rozhodnout ještě během čtvrtka. Kouč i nadále sleduje vývoj dění NHL, v hledáčku má trojici hráčů Prospal, Michálek, Plekanec.

Článek

"Do Kanady s námi nepojede Červenka a Straka,“ zněla první slova trenéra Aloise Hadamczika po čtvrtečním tréninku české reprezentace v Letňanech, který byl poslední před odletem českého týmu do zámoří. „Bylo to těžké, protože hráči nepředvedli výkon, který bych hodnotil negativně. Oba jsou ale techničtí hokejisté a těch máme dostatek," zdůvodnil své rozhodnutí. "Potřebovali jsme hráče do třetí a čtvrté řady, kteří by spíše bránili. Proto padla volba na ně," dodal kouč.

Hadamczik přiznal, že rozhodování nebylo jednoduché. "Není mně to jedno, protože s těmi hráči pracujete určitou dobu, ale musíte se nějak rozhodnout," uvedl. "Člověk se k tomu musí postavit čelem. Mám dva asistenty, s nimiž jsem také vše probral a upevnil si názor. Stále máme jednoho hráče navíc a jednu změnu budeme muset udělat," připomněl trenér Tomáše Fleischmanna, který potvrdil spolu s Davidem Krejčím a Martinem Eratem svou účast ve středu. "Ohledně Fleischmanna se uvidí, v jakém světle se ukáže," přidal.

Kapitána vyberou trenéři v Montrealu

Josef Straka z ruského Čerepovce byl z vyřazení pochopitelně zklamaný, protože stejný osud ho potkal také před rokem. "Je to hokej, musím to brát tak, jak to je, řekl. "Aspoň budu moct jít na Bohemku," snažil se brát vyřazení ze soupisky třicetiletý útočník ruského celku Severstal Čerepovec s humorem.

Kapitána mužstva vyberou trenéři až v Montrealu a rozhodovat se zřejmě budou mezi Tomášem Kaberlem a Patrikem Eliášem. "Kapitána týmu určíme v Montrealu a vybereme ze zkušených hráčů. Nějakou představu máme, ale určitě nejste daleko pravdě," poodhalil Hadamczik.

Naděje na Židlického je velká

O tom, zda český výběr posílí také ofenzivně laděný obránce Marek Židlický z Nashvillu, by se mělo rozhodnout ve čtvrtek mezi pátou a šestou hodinou. "Naděje je velká, protože má jen nějaké drobné zranění a záleží na něm, jak se s tím vypořádá. Mluvil s ním Zbyněk Kusý a říkal, že dneska odpoledne nám sdělí své stanovisko," objasnil Hadamczik, jenž má jasno ohledně stratu Martina Škouly. "Je to definitivní, protože bude muset údajně na operaci kolene, která si vyžádá prý až tři měsíce léčení," uvedl.

Prozradit, kdo na jakém postu bude hrát, se trenérovi však nechtělo. "Jsou různé varianty. Ale abychom říkali, kdo s kým bude hrát, by bylo unáhlené. Musíme brát v úvahu, že bereme spoustu mladých ale dobrých hráčů, musíme se s tím poprat," prohlásil Hadamczik. "Zastupujeme český národ a český národ chce tým, který bude vyhrávat. Musíme udělat vše, o čem si myslíme, že je nejlepší," přidal odhodlaně.

Počet posil z NHL nemusí být konečný

Hadamczik stále sleduje dění v zámořské NHL. "Počkáme podle vývoje ve druhém kole play-off a pokud budou k dispozici takoví hráči jako Venca Prospal, Michálek nebo Plekanec, tak se budeme snažit udělat vše proto, aby tým byl co nejlepší," vyslovil své přání získat někoho ze jmenované trojice. Nyní je v kádru 26 hráčů.

Na posledním tréninku v českém prostředí před odletem do zámoří se trenéři zaměřovali především na založení útoku, přechod středního pásma a zakončení a obrany dva na dva. "Věděli jsme, že trénink nemůžeme zaměřit tolik na souhru, protože ještě nemáme celý tým pohromadě," vysvětlil Hadamczik, který přiopravil svým svěřencům na závěr spestření v podobě sprintů a předávání hokejky jako štafetového kolíku. "Chtěli jsme trénink oživit," přidal.

Reklama