Hlavní obsah

Růžička: Nabídku trénovat nároďák bych přijal

PRAHA

Čeští hokejisté vypadli na mistrovství světa v Kanadě ve čtvrtfinále se Švédskem. Bezprostředně po po porážce 2:3 v prodloužení trenér Alois Hadamczik oznámil, že reprezentaci dále trénovat nebude. Jedním z možných nástupců je kouč a manažer Slavie Vladimír Růžička. „Samozřejmě o tom přemýšlím, ale podmínkou je, že bych dělal dále v klubu,“ řekl Růžička Sport.cz.

Článek

„Reprezentace pro mne nikdy uzavřená kapitola nebyla,“ řekl Růžička v telefonickém rozhovoru Sport.cz. „Trénování reprezentace se nebudu bránit. Samozřejmě o tom přemýšlím, protože stejně jako pro všechny trenéry tak i pro mne je to nejvyšší, kde se dá trénovat,“ sdělil současný kouč a manažer Slavie Praha.

Čtyřiačtyřicetletý trenér, jenž získal titul mistrů světa v roce 2005, má však jednu podmínku. Tou je současné působení v pražském klubu. „Nedovedu si představit, že bych jezdil na čtyři akce za rok a odkoučoval okolo dvaceti utkání za sezónu,“ nechal se slyšet. „Pokud by taková nabídka přišla, pak bych ji přijal,“ řekl den po vyřazení českého týmu ze světového šampionátu.

Sen o zlatých medailích se rozplynul

Ve středu v rozhodujícím duelu play-off totiž Češi nestačili na severský celek a sen o zlatých medailích se rozplynul. „Výkon našich hráčů byl velice slušný.  Ukázali se mladí hráči podpoření staršími a zkušenějšími,“ viděl přednosti českého týmu Vladimír Růžička. „Druhá věc je, že ať chci nebo ne, Milanovi (Hniličkovi) mistrovství nevyšlo tak, jak by si představoval,“ všiml si. „Ale včera v utkání se Švédy chytal velice dobře,“ dodal.

"Pro Milana to asi nebylo jednoduché, protože dlouho nebyl v zápasovém tempu. Co vím, tak v Rusku dlouho nechytal. Na čtvrtfinále se ale připravil velice dobře a je to zkušený gólman," řekl na obhajobu čtyřiatřicetiletého gólmana, jenž na začátku letošní sezóny působil v Liberci, odkud odešel na hostování do Ufy týmu z ruské superligy.

Národní mužstvo bylo velmi blízko postupu, když osm minut před koncem třetí části poslal tým do vedení proměněným trestným střílením Radim Vrbata. „Včerejší zápas byl hodně taktický, bránilo se na obě strany střední pásmo a nikdo se nechtěl pouštět do žádných riskantních věcí,“ řekl Růžička.

„Škoda, že po vedoucím gólu jsem zápas neudrželi. Švédy jsme včera k ničemu moc nepustili,“ přidal mostecký rodák. "To, že nás včera Švédi porazili byla náhoda a pro nás smůla," zalitoval.

Finále tipuje Rusko - Kanada

V boji o finále se střetnou Finsko s Ruskem a Kanada se Švédskem. Podle Růžičky se do závěrečného duelu šampionátu probojují Kanaďané a ruský celek. „Rusové hrají velice dobře a tím, že přijel Nabokov, tak jejich ambice stoupli mnohem víc,“ myslí Ružička. „To samé platí u Švédska po příletu Lundqvista, protože ten chytá velice dobře,“ vysekl poklonu gólmanovi, jenž v NHL hájí barvy New York Rangers.

„Na finále ale tipuji Kanadu, myslím, že Švédy udolá. Finále bude podle mne Rusko - Kanada, přestože Finové hrají také velice dobře, hodně bruslí a jsou nepříjemní,“ podotknul.

Reklama

Související témata: