Hlavní obsah

Růžička se vrací, je novým koučem hokejové reprezentace

Jirka G. NovákSport.cz

Po třech letech se na lavičku české hokejové reprezentace vrací trenér Vladimír Růžička. Kouč a generální manažer pražské Slavie u národního týmu na příští dva roky nahradí Aloise Hadamczika, jenž z funkce odstoupil po nevydařeném působení na posledním mistrovství světa v Kanadě. Růžičku v sobotu odpoledne podle očekávání zvolil nově ustavený výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Článek

"Jsem samozřejmě rád, že jsem dostal možnost se k reprezentaci vrátit, protože to je nejvíce, co u nás můžete trénovat. Sice jsem u národního týmu působil už před třemi lety, ale to bylo za poněkud jiných okolností," připomněl Růžička krátce po svém jmenování svoji práci u národního týmu v sezóně 2004/05, kdy funkci převzal po tragicky zesnulém Ivanu Hlinkovi.

Tehdy vedl národní tým na Světovém poháru a zlatém mistrovství světa ve Vídni, při akcích Euro Hockey Tour vedli mužstvo asistenti Ondřej Weissmann a Radim Rulík. "Tentokrát budu na všech akcích, chci být s mužstvem. Slavii vždy na čas převzezme asistent Jiří Kalous," sliboval Růžička, který je notně vytížen i prací v klubu.

Za asistenty u reprezentace si kouč Slavie vybral opět Weissmanna, Rulíka tentokrát nahradí bývalý kouč Českých Budějovic Josef Jandač. "Oba jsou to kvalitní trenéři. K Jandačovi jsem si myslím, nějakou cestu našel a jeho výhodou je navíc to, že momentálně není svázán prací u žádného klubu," pochvaloval si nový šéf střídačky. Weissmann vede jako trenér juniorku Litvínova.

Starší srdcaři by se hodili, o brankáře se nebojím 

V posledních letech v reprezentaci skončilo několik zkušených hráčů a Růžička se nebrání možnosti bývalé matadory ještě oslovit. "Roky samozřejmě nezastavíte, ale nebylo by od věci oslovit některé z tradičních srdcařů," poukázal například na avizovaný návrat Martina Straky do Plzně. Nad možným návratem Jaromíra Jágra ale spekulovat nechtěl.

Raději chce spoléhat i na řadu hráčů z domácí soutěže. "Pro mistrovství světa se tým skládá převážně z hráčů NHL, ale budu chtít určitě zapojit i kvalitní hokejisty z extraligy. Letošní play-off dokázalo, že tu máme dobré hráče," tvrdí Růžička a hlavu si nedělá ani ze zpochybňování úrovně brankářského postu. "Je tady Tomáš Vokoun i řada dalších mladých brankářů," dodal na závěr.

Reklama