Hlavní obsah

Kouč dvacítky Sýkora: V týmu budou převládat hráči ze zámoří

Trenér Marek Sýkora se koncem května ujal hokejové reprezentace do dvaceti let a už s týmem absovoval dva mezinárodní turnaje. Po druhém místu v Berlíně jeho svěřenci vyhráli turnaj na domácím ledě v Brně a Sýkora začíná vyhlížet mistrovství světa v Kanadě. "Pokusíme se po hubenějších letech dosáhnout na medaili," prohlásil zkušený kouč.

Článek

Poté, co se vám povedlo vrátit osmnáctileté hokejisty do elitní skupiny mistrovství světa, jste se ujal reprezentační dvacítky. S jakým přáním jste nastoupil do nové trenérské funkce?

Samozřejmě bych byl moc rád, kdyby se nám podařilo po několika hubenějších letech dosáhnout zase na světovém šampionátu výraznějšího úspěchu, jímž by byl zisk medaile. Pokusíme se o to pochopitelně již na přelomu roku při MS v Ottawě. Zřejmě o něco větší šance však budeme mít až na dalším mistrovství, protože v současném celku mám deset hráčů, kteří budou moci reprezentovat i napřesrok.

Měl jste tento týden na Turnaji čtyř zemí v Brně k dispozici všechny hokejisty, kteří připadají pro MS v úvahu?

Kvůli nemoci nedorazil Růžička ze Slavie a chyběli i Kundrátek, Knotek a Voráček, kteří se už připravují se svými týmy v zámoří. Ani jeden z nich ale nemá na šampionát dveře zavřené. Pokud se ovšem Voráček prosadí v NHL, jeho start by byl zřejmě vyloučený.

S jakým záměrem jste absolvovali brněnský turnaj?

Posloužil nám především jako test dvanácti hráčů, kteří se teď rozprchnou do zámoří. Udělal jsem si na úzkém kluzišti obrázek o jejich kvalitě. Samozřejmě nám šlo i o solidní výsledky v zápasech se špičkovými světovými celky. Vítězství v turnaji a výhry nad Švédskem, Finskem i Ruskem mě pochopitelně potěšily.

Co čeká dvacítku na podzim?

S hráči, kteří působí doma, plánuji v září a v říjnu několik minikempů. Sehrajeme i čtyři až pět přípravných duelů. S hokejisty ze zámoří budu v kontaktu prostřednictvím internetu a v listopadu se chystám do Kanady a Spojených států na inspekční cestu.

Jak bude vypadat konečné složení mužstva pro světový šampionát?

Hraje se v Kanadě, a tak v něm budou převládat hráči ze zámoří. Šanci však pochopitelně mají i borci působící doma. Pro nominaci ovšem přicházejí v úvahu pouze hokejisté, kteří budou pravidelně nastupovat v extralize či v první lize.

Jste už velmi zkušeným koučem, prošel jste řadou klubů. Co vás láká na práci s mladými hokejisty?

Trénovat českou reprezentační dvacítku považuji za obrovskou prestiž. Mám v týmu spoustu kvalitních hráčů a zejména spolupráce s mladíky působícími za mořem mě obohacuje o nové poznatky. Zpočátku mi trochu vadilo, že nejsem s mužstvem každý den na ledě, ale i na to jsem si časem zvykl.

Reklama