Hlavní obsah

Špaček bude v reprezentaci dělat asistenta už čtvrtému trenérovi. Jakou měl podmínku?

Praha

Asistenta dělal u národního týmu už Vladimirům Růžičkovi a Vůjtkovi i Josefu Jandačovi. Nyní se Jaroslav Špaček k hokejové reprezentaci po dvou letech vrací, když ve stejné roli bude spolu s Martinem Strakou nápomocen šéfovi střídačky Filipu Pešánovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Špaček a útočník Milan Gulaš při tréninku hokejové reprezentace.

Článek

„Mojí podmínkou bylo, abychom do toho šli oba s Martinem (Strakou, šéfem Plzně). Je to pro mě důležité, že můžeme komunikovat přímo v klubu," řekl šestačtyřicetiletý Špaček klubovému webu Plzně, v níž působí jako asistent trenéra u áčka a manažer mládeže.

„Pro Martina to bude úplně něco nového, jiného než v klubu. Musíme si udělat přehled o hráčích a promluvit si s Filipem (Pešánem), rovněž kontaktovat předchozí trenéry, abychom navázali na jejich práci, kterou odváděli správně. Byl vidět posun a na ten chceme navázat. Takže určitě zavolám Karlu Mlejnkovi a pobavíme se o becích," nastiňuje své nejbližší plány olympijský šampion z Nagana a trojnásobný mistr světa, který bude mít u nároďáku na starost obránce.

Na práci s o čtyři roky mladším Pešánem se těší. „S Filipem se známe ještě z doby, když jsem byl u nároďáku za Pepy Jandače. Byl jsem přesvědčený, že to do nároďáku seniorské reprezentace dotáhne. Je to mladý, perspektivní trenér, který si jde za svým cílem," chválí Špaček svého nadřízeného.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent Jaroslav Špaček (vlevo) a hlavní trenér Josef Jandač v době, kdy spolu vedli národní tým.

„Obklopil se, když to tak řeknu, mladými kluky jako jsem já, Martin a Petr (Nedvěd, generální manažer reprezentace). Je to hodně i o respektu hráčů směrem k nám a našem respektu k nim. Věřím, že všechno bude klapat," míní Špaček.

Je přesvědčený, že skloubit svou práci v Plzni a u národního týmu dokáže. Tak jako to zvládl už při svých předchozích působeních v reprezentaci.

„Nemělo by to významně kolidovat. S nároďákem budeme pryč v reprezentačních přestávkách extraligy, kdy se tady víc trénuje. Náročný bude až konec klubové sezony, kdy začne play off a připravují se smlouvy jak s novými, tak stávajícími hráči, řekl Špaček.

„Jsem přesvědčený, že všechno bude výborně fungovat. Není to o tom, že se sbalíme a prostě odjedeme pryč. Pořád budeme v kontaktu. V dubnu a květnu, když má nároďák vrchol sezony, začínají na klubové úrovni letní přípravy, do kterých bychom ani nezasahovali," prohlásil Špaček, podle kterého je dvouletá smlouva u reprezentace ideální.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Špaček s Jaromírem Jágrem na snímku z roku 2015.

„Dlouhé kontrakty nemají za mě smysl, protože takhle se lépe vyhodnotí, jestli to má, nebo nemá cenu," soudí.

Reklama