Hlavní obsah

100 let hokeje: K dokonalosti chyběl snad jen zlatý hattrick

PRAHA

Není v našich hokejových dějinách úspěšnějšího období, než je sedmá dekáda minulého století. Tři tituly mistrů světa, k tomu pět druhých i jedno třetí místo. A navíc bronz a stříbro z olympiád v Sapporu a Innsbrucku. „Byly to pro náš hokej výborné časy,“ řekl Vladimír Martinec, který startoval na světových šampionátech v letech 1970 až 1981.

Článek

„Jádro mužstva se moc neměnilo. Z reprezentace ve třiasedmdesátém odešel Jarda Holík, o rok později emigrovali Farda s Nedomanským, ale ten základ týmu hrál dál: Holeček, Dzurilla, Pospíšil, Machač, Bubla, Jirka Holík nebo Hlinka,“ vypočítával Martinec spoluhráče, kteří stejně jako on mají zlaté medaile z Prahy 1972, Katovic 1976 i Vídně 1977.

„Mužstvo bylo tehdy perfektně poskládané,“ připojil se Milan Nový, jenž si poprvé zahrál na MS v roce 1975. „Ostřílení starší hráči, střední generace a taky výborní mladíci, což za nás byli třeba Peter Šťastný nebo Franta Černík.“

Osvědčenou trenérskou dvojici z pražského šampionátu Vladimír Kostka, Jaroslav Pitner vystřídalo po MS 1973 v Moskvě duo Karel Gut, Ján Starší. „Kostka byl podobně klidný jako Gut a Starší byl zase trochu jako Pitner, který v Jihlavě taky uměl hráče seřvat,“ našel paralely Martinec.

Zářivé roky 

Byly to zářivé roky československého hokeje a mohly mít ještě dokonalejší pointu, kdyby je pozlatil triumf na šampionátu v Praze 1978. „Strašně jsme chtěli vyhrát. Třikrát po sobě se to předtím povedlo jen Sovětům. Bohužel scházel jediný gól,“ mrzelo Martince.

„Ale já jsem rád za všechny medaile, které jsme uhráli. Rok předtím ve Vídni jsme měli spoustu štěstí. Zpráskala nás Kanada a my si říkali, jací jsme blbci, že nám chyběl k titulu jen kousíček. Jenže večer Švédové porazili Rusáky a zlato bylo naše. V Praze se od nás to štěstí zase na poslední chvíli odvrátilo,“ tvrdil Nový.

Tři tituly mistrů světa
PRAHA 1972 – sestava: Holeček, Dzurilla – Machač, Pospíšil, Bubla, Horešovský, Kužela, Tajcnár, Bednář – Klapáč, Jar. Holík, Jiří Holík – Kochta, Nedomanský, Haas – Martinec, Hlinka, B. Šťastný – Paleček, Farda. Výsledky: Švýcarsko 19:1 a 12:2, NSR 8:1 a 8:1, Finsko 5:3 a 8:2, Švédsko 4:1 a 2:0, Sovětský svaz 3:3 a 3:2.
KATOVICE 1976 – sestava: Holeček, Dzurilla – Machač, Pospíšil, Bubla, Kajkl, Chalupa, Dvořák, Kaberle – Martinec, J. Novák, B. Šťastný – M. Šťastný, Hlinka, Jiří Holík – E. Novák, Nový, Pouzar – Černík, P. Šťastný. Výsledky: NDR 10:0, Polsko 12:0, NSR 9:1, Finsko 7:1, USA 10:2 a 5:1, Švédsko 3:1 a 5:3, Sovětský svaz 3:2 a 3:3.
VÍDEŇ 1977 – sestava: Holeček, Dzurilla – Machač, Pospíšil, Bubla, Kajkl, Kaberle, Dvořák, Chalupa – Martinec, Nový, Ebermann – J. Novák, Hlinka, Jiří Holík – M. Šťastný, P. Šťastný, Pouzar – E. Novák, V. Lukáč. Výsledky: Rumunsko 13:1, NSR 9:3, USA 6:3, Finsko 11:3, Kanada 3:3 a 2:8, Sovětský svaz 1:6 a 4:3, Švédsko 3:1 a 2:1.

Reklama