Hlavní obsah

Klepiš: Čerepanovovu smrt nám stále připomínají černé pásky

PRAHA

Přesně čtyři týdny uběhly od smrti ruského hokejisty Alexeje Čerepanova a hráči Avangardu Omsk stále nosí černé pásky na uctění jeho památky. Na pondělním srazu české hokejové reprezentace sice spoluhráč ruského forvarda Jakub Klepiš pásku neměl, z jeho hlasu byl však stále cítit smutek. „Tragická událost měla na tým dopad a hodně hráčů to bralo strašně těžce,“ přiznal Klepiš.

Článek

„Všechny nás to pochopitelně mrzelo a postupně to na nás dolehlo. Pořád nám jeho smrt připomínají černé pásky, nevím jestli je to dobrý nápad," nechal se slyšet Jakub Klepiš na reprezentačním srazu. „Trochu se ta tragédie odrazila na naší hře. Postupem času jsme se ale dali dohromady a šli nahoru,“ dodal čtyřiadvacetiletý forvard Omsku. Přišla však zranění klíčových hráčů a jsme tak trochu lazaret,“ dodal.

V kabině měl po Čerepanovově smrti proslov také jeho kamarád Jaromír Jágr. „Sice se to Jardovi nikdy nestalo, ale je hodně zkušený a ví, jak se v takových chvílích zachovat. Měli jsem sezení. Říkal, že to, co se stalo, je strašné, ale můžeme se díky tomu více semknout. Různě okolo toho mluvil, nerad bych to dál rozebíral...,“ hledal Klepiš těžko slova. „Se dvěma nebo třemi kluky byl Alexej hodně velký kamarád, ti to nesli velmi špatně,“ doplnil.

Jágrovy gólovky neproměňoval

Od tragického úmrtí se údajně zpřísnily prohlídky a připravenost klubů na zápasy. „Slyšel jsem, že se na každém stadiónu zajistí lepší zdravotní služba a ambulance. Celý tým byl také na testech srdce. Dává se mnohem větší pozor i v jiných týmech,“ objasnil Klepiš, jenž na začátku sezóny nastupoval s Jágrem ve formaci, ale své šance nedokázal proměňovat. „Měl jsem špatný začátek,“ je si vědom bídné produktivity.

Jágr sice připravoval bývalému útočníkovi Slavie gólové příležitosti, ale ten je ne a ne přetavit v gól. „Za zápas mi připravil několik gólovek skoro do prázdné branky, ale já nedával góly vůbec z ničeho,“ litoval. „To stále trvá,“ dodal. „Dal jsem zatím jen pět branek, přesto jsem se poslední utkání cítil lépe. Hrál jsem centra a byl jsem více na puku. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ doufá Klepiš v lepší zítřky.

Fleming vnesl do tréninku oživení

Pomoci by mu mohla také změna trenéra. Mužstvo Avangardu vede od konce září Kanaďan Wayne Fleming, jenž u kormidla nahradil kouče Garsonského. „Fleminga jsem neznal, ale měl jsem výhodu, že umím anglicky a mohli jsem si popovídat. Přinesl do mužstva kanadský styl. Před tím si na tréninku dělal každý, co chtěl,“ přiznal Klepiš. "Do tréninku vnesl oživení. Hrajeme kanadsko - ruský styl,“ žertoval. „Ví, co dělá, je dobrý trenér,“ vysekl poklonu.

„Nikdo mi v klubu zatím nic nevyčítal, ale pokud někdo něco řekne, tak budu muset sklopit uši, protože bude mít pravdu. Sám od sebe jsem očekával, že budu dávat více branek. Zatím to prostě nejde,“ litoval odchovanec Slavie, jenž se znovu setká s trenérem Vladimírem Růžičkou. „Uvidím, s kým budu hrát a kolik mi dá Vláďa prostoru na ledě. Určitě bych chtěl nabrat trochu sebevědomí a přenést si ho do ligy,“ prohlásil.

Reklama