Hlavní obsah

Straka se loučí s reprezentací, diváci ho prý nenalomí

PRAHA

Jedna z největších hvězd českého hokeje Martin Straka se chystá na svůj poslední zápas v reprezentačním dresu. Podle trenéra Vladimíra Růžičky by měl dělat olympijský vítěz z Nagana v úterním duelu se Slovenskem kapitána. „Určitě bych kapitánství přijal, ale bude to můj poslední zápas, moje chvíle v reprezentaci už skončila“ řekl Straka v útrobách O2 Arény.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Straka v reprezenatčním dresu - ilustrační fotgrafie

Článek

Po ledě se Straka na tréninku proháněl se svým dlouholetým spoluhráčem a kamarádem Jaromírem Jágrem. „S Jardou jsme se jenom sklouzli, zápas bude o něčem jiném. Bavili jsme se v kabině, ale ne o hokeji,“ hýřil Straka dobrou náladou. V tréninku se mu dařilo, několikrát rozvlnil brankovou síť. „To byla jen rozcvička, gólmani asi nechytali. Na to bych vůbec nekoukal,“ smál se.

„Myslím, že odehraji poslední zápas,“ narážel šestatřicetiletý forvard na své rozhodnutí obléknout reprezentační dres naposledy při příležitosti oslav 100 let českého hokeje. „Moje chvíle v reprezentaci skončila. Měl bych odejít, což jsem řekl už po olympiádě a nechtěl bych na tom nic měnit. Čas skončil a měli by mě nahradit jiní,“ vysvětlil. „Myslím, že diváci mě nenalomí,“ dodal Straka.

O přesvědčení skončit s národním dresem je skálopevně přesvědčen, zviklat se prý nenechá. Jeho zkušenosti by se přitom stále hodily. „V mužstvu je spousta zkušených hokejistů a po sezóně jich bude ještě víc, protože někteří kluci vypadnou z NHL. Je zde spousta mladých kluků, kterým bych zabíral místo. Reprezentaci už mám za sebou. Zaslouží si to mladí, měli by dostat šanci,“ přiblížil své argumenty, proč říct reprezentaci definitivně sbohem.

O Jágra se nebojí

Získat s národním mužstvem titul by kapitána a generálního manažera plzeňského klubu lákalo, věk je však podle Straky proti. „Vždycky mě lákalo získat titul, kvůli tomu jsem v reprezentaci zůstával," řekl. O Jágra se nebojí, zvládne to i bez něj. „ Jarda napospas nezůstane. V Omsku mu to jde také, takže mnou to není,“ vtipkoval před soubojem se Slovenskem autor jednatřiceti kanadských bodů v národním mužstvu.

„Musíme do zápasu nastoupit naplno, protože to nebude lehké utkání,“ nabádá před soubojem s východními sousedy. „Přijde spousta diváků a když je plná hala, tak se hraje super,“ těší se Straka na oslavy výročí. „Oslavy 100 let hokeje je specifická akce. Jsem rád že u toho mohu být a účasti si vážím. Pamatuji, když bylo v České republice mistrovství světa. Fanoušci byli fantastičtí. Je krásné, když je plný stadión a fandí se. Pak je vidět, že hrát hokej má smysl,“ zavzpomínal.

Reklama