Hlavní obsah

Čajánek: Vždy jsem byl plný chuti reprezentovat

Hokejista Petr Čajánek znovu po roce a půl oblékne reprezentační dres a vyzkouší si chuť mezinárodních zápasů. Forvard Dynama Moskva dostal od trenéra Vladimíra Růžičky pozvánku, kterou neváhal přijmout. "Nechci se hrabat v tom, co bylo loni nebo předloni, mám chuť reprezentovat a těším se, že budeme hrát dobrý hokej, protože máme skvělé mužstvo," uvedl Čajánek na úterním tréninku.

Článek

Jak jste si užil první trénink s národním výběrem a jak se těšíte na souboj se Slovenskem?

První trénink jsem si užil, dobré to bylo. Bude to po dlouhé době zápas za nároďák a pochopitelně se na utkání těším.

Cítíte mimořádnost utkání se Slovenskem, které bude oslavou 100 let českého hokeje? Vnímáte ho jinak než ostatní přípravné zápasy?

Asi bude vyprodáno a půjde o jiný zápas než v obvyklých utkáních, v nichž nechodí tolik fanoušků. Určitě se na to všichni těšíme.

Chtěl byste po svém návratu, kdy jste dlouho nereprezentoval, něco sdělit? Máte novou chuť do zápasů národního týmu?

Co se stalo, tak už je pryč. Nechci se k tomu nijak vracet a vytahovat znovu další věci. Je to minulost. Doufám, že budeme hrát výborný hokej, protože máme skvělé mužstvo.

Jste tedy plný chuti a energie zahrát si s národním výběrem?

Vždycky jsem byl.

Těšil jste se o to víc, že si zahrajete například s Jaromírem Jágrem, Martinem Strakou a dalšími žijícími legendami českého hokeje?

V národním mužstvu jsme měli vždycky skvělé hráče a nyní tedy nejde o žádnou vyjímku. Mužstvo je perfektně sestavené. Všichni chceme udělat dobré výsledky.

Máte motivaci dostat se na mistrovství světa?

Tak daleko se nedívám. Přijel jsem na Karjala Cup a těším se zatím na čtyři zápasy. Přemýšlet, co bude dál, je zatím brzy.

Jezdil byste tedy na turnaje Euro Hockey Tour, pokud by vás trenér nominoval, nebo byste spíše odmítal?

O tom je předčasné se bavit. Musíte se zeptat spíše trenéra, jak se vše vyvine.

Vrátil byste se k národnímu mužstvu, pokud by trénoval někdo jiný než Vladimír Růžička?

K tomuto tématu se již nechci vracet, protože jsem několikrát něco řekl a stejně se nic nenapsalo a ztratilo se to. Nemám potřebu vytahovat staré věci. Je důležité se dívat dopředu, jaké bude tým hrát zápasy. Není nutné se hrabat v tom, co bylo loni nebo předloni...

V čem byl tedy ten impuls, který vás přiměl vrátit se k nároďáku?

Nechci dál nic pitvat přes média.

Jak jste spokojený s angažmá v Rusku?

Ztratili jsme hodně bodů se slabšími týmy a k úplné spokojenosti nám chybí šest nebo sedm bodů. Jinak je vše v pořádku a perfektní.

Jak se cítíte v mužstvu po přestupu z Kazaně?

Mužstvo je úplně jiné. Navíc přišlo přibližně jedenáct nových hráčů, takže se tým stále tvoří. Chvilku bude trvat, než si to sedne. V Kazani se hrálo na dvě pětky, v Dynamu se hraje na čtyři lajny.

Máte mužstvo, které by mohlo v KHL dojít daleko? Experti vás považují za jednoho z favoritů...

Určitě nákupy a změny, které udělalo vedení v létě, by tomu měly nasvědčovat. Měli bychom se pohybovat na vyšších příčkách. Bohužel ztrácíme body s týmy, s nimiž bychom měli vyhrávat. Musíme na sobě ještě hodně pracovat.

Jste rád, že mužstvo vede český trenér Vladimír Vůjtek?

Má to své výhody i nevýhody. Pana Vůjtka znám hrozně dlouho a on mě také, takže v tom je pro mne jeho působení v Dynamu výhoda. Na druhou stranu jsme v cizí zemi, takže tlak, který je na nás jako cizince vyvíjen, je daleko větší.

Je pan Vůjtek považován v Rusku za velkou trenérskou osobnost?

Má v lize hodně dobré jméno. Nevím, jestli na střídačce vyvolává respekt, ale lidé ho mají rádi a je uznávaným koučem.

Vy jste do kádru přišel také s dobrým jménem, je to tak? Cítíte větší tlak?

Je rozdíl mezi relativně menšími městy jako Kazaň nebo Omsk a Moskvou. Hokej není v Moskvě takovou modlou, jakou je v jiných městech.

Jaké jsou rozdíly mezi životem v menších městech a například Moskvou?

Obrovský rozdíl. V Moskvě jste denně v zácpách. Je to jiné než v Kazani, která byla malým Zlíneček, kde jste všude za pět minut.

Jak dlouho jedete například na trénink?

Nedá se předpokládat, jak dlouho člověk stráví v provozu. Trénujeme na báze a pouze na zápasy jezdíme autobusem. Lidi se s tím naučili žít a tak to je.

Jezdíte třeba metrem?

Příliš ne, bydlím blízko bázi, takže jezdím autem.

Odchod z NHL vás již přebolel nebo vás to stále hlodá?

Bylo to překvapení, ale situace se tak vyvíjela. Stalo se a v Rusku jsem zatím spokojený.

Zapadá Rusko do vaší budoucnosti?

Uvidíme, jak se sezóna vyvine dále. Nic není nemožné. Řekl jsem již dříve, že se chci vrátit do Zlína a to stále platí, ale je možné, že nějaký rok ještě v KHL zůstanu.

Vídáte se například s českými fotbalisty?

Občas se setkáme v Českém domě, ale spíše ne, protože mi cesta zabere díky zácpě 1,5 až 2 hodiny podle provozu a jejich program je jiný. Dostanu se tam jednou za měsíc.

Co jste zatím v Moskvě navštívil?

Jen Rudé náměstí. Program máme skutečně nabitý. Když už máme volno, tak člověk nechce sedět několik hodin v autě.

Jak vám v Rusku vyhovuje životní styl a kultura?

Každý národ má nějaká specifika. Člověk se musí nad některými věcmi povznést, ale s lidmi mám dobré zkušenosti. Sice pořád někam spěchají a tlačí se, ale když je poznáte, tak jsou normální.

Reklama