Hlavní obsah

Ve Finsku si zachytají oba gólmani, kapitánem bude Čajánek

PRAHA

Další trénink mají za sebou hokejisté České republiky pod vedením staronového kouče Vladimíra Růžičky. Po snadném vítězství v úterní přípravě se Slovenskem už se mírně pozměněný kádr pilně připravuje na Karjala Cup ve Finsku. Na prvním podniku Euro Hockey Tour dá Růžička příležitost oběma brankářům, zachytá si Lukáš Mensator i Miroslav Kopřiva.

Článek

V prvním zápase proti Finům nastoupí karlovarský Mensator, kladenský Kopřiva dostane šanci v sobotu proti Švédsku. "A proti Rusku se uvidí," naznačil trenér Růžička, že brankáře v posledním zápase zřejmě určí aktuální forma české dvojice. Jasno je ale o kapitánovi, céčko ponese na dresu Petr Čajánek.

Oproti utkání se Slovenskem se ve středu na ledě pražského Edenu už nepředstavili Jágr, Straka, Svoboda, Kadlec, Bednář, Červenka a Hlinka. Ti byli k dispozici jen pro úterní oslavy 100 let českého hokeje a jejich místa nyní převezmou Kopřiva, Skuhravý, Kumstát, Hořava, Nedorost, a nováčci Vampola, Němec, Květoň. Posledně jmenovaný si na herní debut počká, proti Finsku by hrát ještě neměl.

Růžička: Bude třeba si „hrábnout“ 

Trenéři tak museli některé řady proházet, ale jinak chtějí, aby mužstvo hrálo podobným stylem jako se Slováky. "Měnit nic nechci, budeme hrát podobně. Musíme předvádět aktivní hru, dobře bránit, a hrát disciplinovaně. Bude třeba si opravdu ´hrábnout´," vykládal po tréninku Růžička.

"Soustředili jsme se na hru v pásmu, protože Švédové i Fini využívají toho, že se obránci zapojují do útoku. Tak jsme zkoušeli nějaké varianty. Na přesilovky žádné speciální formace nechystáme, to dávám klukům trochu volnost. Ale tlačím je do toho, aby nemysleli jen na útok, ale dávali si pozor i na to, aby jim nikdo neujel. Chci aby tam byl pohyb, hodně přihrávek, a aby se útočníci tlačili do brankoviště a clonili před brankářem," prozradil kouč své představy.

Česká reprezentace turnaj Karjala zatím nikdy v historii nevyhrála. "Já o tom nijak nepřemýšlím, jestli se nám tam dařilo nebo nedařilo. Víme, že to bude těžké, ale chceme hrát dobrý hokej a vyhrávat. Čekají nás tři těžké zápasy a je to jen dobře, pořádně nás to prověří a ukáže se, jak na tom jsme," tvrdí Růžička.

Reklama