Hlavní obsah

Kouč dvacítky Sýkora: Většinu v mužstvu budou mít hokejisté ze zámoří

Kouč hokejové reprezentace do 20 let Marek Sýkora letí na inspekční cestu za oceán. Právě z hráčů působících na americkém kontinentě by měla být sestavena osa týmu pro mistrovství světa. "Měl bych vidět v akci jedenáct hráčů, kteří by nám mohli pomoci za šest týdnů při šampionátu v Ottawě," plánuje Sýkora.

Článek

V pátek odletíte na desetidenní inspekční cestu za oceán, co si od ní slibujete?

Měl bych vidět v akci jedenáct hráčů, kteří by nám mohli pomoci za šest týdnů při šampionátu v Ottawě. Napevno počítám třeba s obránci Parýzkem, Piskáčkem či Jordánem, takže je vidět ani nemusím. Navíc o nich přicházejí velmi pozitivní zprávy. Zajímá mě, jak je na tom po zranění Kundrátek, nebo si chci udělat obrázek, jak hrají objevy sezóny Okál či Nestrašil.

Máte už představu o tom, kolik hráčů ze zámoří nakonec vezmete na mistrovství?

Jasněji o podobě mužstva bude až po návratu z Kanady, ale většinu budou mít hráči působící v zámoří. Tam je prostě hlavní kvalita této věkové kategorie. Zatím bych to odhadl tak, že se na dvaadvacetičlennou soupisku pro MS dostane 6 až 8 hráčů z domácí soutěže.

Důležitým testem dvacítky byl Turnaj 4 zemí ve Švédsku, co vám ukázal?

Mužstvo tam hrálo na doraz a nechybělo mu nasazení. Herně nepropadlo, i když bylo tvořeno jen z domácích zdrojů, a naopak soupeři tam měli hodně silné sestavy. Rusové, Švédové ani Finové určitě nebudou tak výrazně doplňovat ze zámoří, tolik hráčů tam máme jen my.

Jak se vám mužstvo rýsuje na jednotlivých postech?

Turnaj v Uppsale potvrdil dobrou výkonnost brankářů. S tandemem Furch, Vošvrda počítám na mistrovství. Stanovil jsem si tam i pořadí obránců, z nichž aktuálně nejvýše stojí asi Gudas. Složitější je situace mezi útočníky, schází vůdčí typ, který by to ve finální koncovce vzal na sebe. Snad by jím mohli být Knotek nebo Vincour hrající v zámoří.

Můžete přiblížit další program týmu?

Na sraz v Letňanech 7. prosince plánuji vedle zmíněných gólmanů pozvat 7 obránců a 10 útočníků, kteří hrají v Česku. Závěrečná příprava proběhne už v kanadském Bramptonu, kde chci mít k dispozici pět pětek. V rámci toho kempu hrajeme 21. prosince proti Slovákům a o dva dny později ještě se Švédy. Potom se uzavře nominace, a než vracet nějaké hráče do Evropy, raději bych mužstvo zúžil o krajánky. Nejdůležitější bude namíchat tu správnou směs, zachovat chemii týmu a to vnímám jako trenérský úkol.

Reklama