Hlavní obsah

Hokejová reprezentace do 20 let zamířila na MS do Kanady

Čeští hokejoví junioři odcestovali v pondělí ráno do dějiště mistrovství světa, které na přelomu roku uspořádá po třech letech opět kolébka hokeje Kanada. Cíl mise svěřenců Marka Sýkory a Zdeňka Motáka je od samého začátku jasný a je jím zisk medaile. Z posledních sedmi turnajů, které uplynuly od zisku titulu na začátku roku 2001, vytěžila dvacítka pouze bronz ve Spojených státech amerických v roce 2005.

Článek

Hokejisté, kteří dostali trenérovu důvěru, se sešli v neděli večer ve Slaném a dnes odletěli přes Curych do Montrealu. Výprava čítala třináct hráčů, trenéry Sýkoru s Motákem a pět členů realizačního týmu. "Letíme do Montrealu, odkud se přesouváme do Toronta. Na tamním letišti se k nám přidají borci ze zámoří. Jakmile budeme kompletní, sedáme do autobusu a razíme do Bramptonu," řekl pro server hokej.cz generální manažer týmu Petr Míšek.

V Bramptonu v provincii Ontario rozbije v úterý česká dvacítka přípravný kemp a setrvá zde až do Štědrého dne, během nějž se přesune přímo do dějiště samotného šampionátu, jímž je od 26. prosince do 5. ledna Ottawa.

S místem, které dali k dispozici pořadatelé MS, byl Sýkora spokojen. Měl ostatně možnost kontroly při nedávné inspekční cestě. "Hokejisté potřebují vlastně jen tři základní věci. Kvalitní hotel, zázemí na trénink a možnost regenerace. Všechno Brampton splňuje. Ubytování bude na úrovni, v místním areálu jsou k dispozici čtyři ledové plochy, budeme mít velkou kabinu s místnostmi pro materiál. Hráči mohou do bazénu i do posilovny," pochvaloval si podmínky Sýkora.

Konečná soupiska až po přípravných zápasech

V Sýkorově nominaci je momentálně 28 mladých hokejistů, přičemž patnáctka působí v zámoří. Z trojice gólmanů Dominik Furch, Jakub Sedláček a Tomáš Vošvrda zůstanou v kádru všichni, pouze dva však budou zapsáni na soupisku. Z 10 obránců a 15 útočníků však vypadne dohromady ještě pětice hráčů. Konečnou nominaci pro MS provedou trenéři po posledním přípravném duelu se Švédy 23. prosince. Ještě o dva dny předtím se utkají se Slováky.

Kromě dvou přípravných zápasů čekají na hráče i tréninky a pilování některých herních činností. "V přípravě se hraje proti týmům, které nastoupí během mistrovství ve druhé základní skupině. Myslím, že to pro nás bude dobrý ukazatel. Zápasy mnohé odhalí, to samé tréninky. V nich se zaměříme především na obrannou činnost a na forčeking, stranou nezůstane přechod přes střední pásmo. Samozřejmě ani standardní situace," vypočítal Sýkora.

Všichni oslovení hráči jsou podle posledních zpráv zdravotně v pořádku. Jak bylo delší čas zřejmé, tým neposílí forvard Jakub Voráček. Přestože spadá do dané věkové kategorie, trenéři se jeho služeb museli vzdát, neboť Voráček se uchytil v prvním týmu Columbusu v NHL. "Jsme s tím smířeni, realita je jasná. Absencí Voráčka nemáme v mužstvu výraznou individualitu, která by zřetelně vynikala a ostatní strhla. I z toho vychází nutnost týmového pojetí. Bojovnosti, odhodlání. Myslím, že si to všichni hráči uvědomují," věřil Sýkora.

Reklama

Související témata: