Hlavní obsah

Třicetiletý nováček reprezentace Skrbek si ve Švédsku libuje

PRAHA

Prvního reprezentačního srazu se obránce Pavel Skrbek dočkal až ve svých třiceti letech. Ne že by se mu pozvánky do národního týmu na míle vyhýbaly, pokaždé ale vyvstal určitý problém. Za trenéra Hadamczika jej o reprezentační dres dvakrát připravilo zranění, jednou nemoc. Pokud se nestane nic neočekávaného, debut si kladenský rodák připíše ve čtvrtečním zápase seriálu EHT proti Švédsku. Tedy proti zemi, kterou zná jako své boty.

Foto: Jan Tauber, HC GEUS OKNA Kladno

Obránce Pavel Skrbek ještě v dresu Kladna.

Článek

S nominací na moskevský Channel One Cup Skrbek vůbec nepočítal, o to víc jej ale těšila. „Byl jsem překvapený, že jsem pozvánku obdržel. Je to dobrý pocit,“ přiznal, že jej telefonát od reprezentačního kouče potěšil. Na nějaké oslavy ale čas nebyl. Švédská nejvyšší soutěž měla do reprezentační pauzy před sebou ještě několik kol. „Nic nebylo, ani na to nebyl čas. Od té doby jsem odehrál ještě pět zápasů, do toho cestování.“

Jeho Skelleftea si v Elitserien vede nad očekávání, po odehraných třiatřiceti kolech jí ostatní týmy hledí na záda. „Moc se to asi nečekalo, ale liga je strašně vyrovnaná,“ podotýká Skrbek, jehož slova potvrzuje i pohled na tabulku. Sedmé Brynäs je zpátky o pět bodů, čtvrtý Färjestad jen o jediný bodík. „Vedení tlak nevytváří, ale po zdařilé polovině sezóny určitě přijdou nějaké ambice,“ říká muž, který stihl odehrát i dvanáct zápasů v kanadsko-americké NHL.

Do Skelleftey zamířil Skrbek na konci záři, kvůli vysokým daním ve Švédsku ale začal sezónu na Kladně. Po přesunu na sever Evropy jej překvapilo, že mužstvo disponuje velice kvalitním kádrem. „Před sezónou nám nikdo nevěřil a já vůbec nevím proč. Máme totiž velmi dobré hráče,“ pochvaluje si. „Celý švédský hokej je disciplinovaný. My hrajeme dobře v obraně, kterou máme propracovanou. Navíc jsme druhým nejlepším týmem co se týče vstřelených gólů,“ dodává.

Na severu Evropy si libuje

Ve Švédsku se Skrbek cítí skoro jako doma. Ještě před působením ve Skelleftea AIK přes pět let oblékal dres Lulea a Mory. Na tamní život si tak zvykat nemusel. „Pět let jsem strávil v Lulea, která je jen o sto padesát metrů severněji. Život tu je úplně stejný. Akorát město je o trošinku menší.“ Ani tma, která se na město snáší již v brzkých odpoledních hodinách Skrbkovi vůbec nevadí. „Naopak. Na severu Evropy jsem rád,“ rozplývá se.

V době volna pak nejraději ulehne k televizi, kde naladí sportovní kanály. „Ty sleduji hodně rád. Koukám třeba na Ligu mistrů.“ Pečlivě navíc sleduje výsledky „svého“ Kladna. Buď přes internetové servery nebo přes rádio, které na webu poslouchá. „Český rozhlas pravidelně vysílá z extraligových kol přímé přenosy,“ překvapuje Skrbek, který ovšem na své televizi žádný z českých kanálů nechytá.

Od premiérového startu v reprezentaci si slibuje především nasbírání nových zkušeností. Dopředu nedokáže odhadnout, jestli jej s blížícím se začátkem turnaje bude svírat nervozita. „To vám teď neřeknu. Je možné, že přijde, ale teď opravdu nevím. Občas nervózní bývám, ale s postupem věku se to snižuje.“ Ve čtvrtek čeká český tým Švédsko, což bude pro Skrbka ještě pikantnější. „Jejich nároďák znám celý. Dokonce tam jsou i dva kluci od nás. Vůbec jsme ale spolu zápas neprobírali, nebylo ani žádné hecování.“

Reklama

Související témata: