Hlavní obsah

Na rozhodčí nic svádět nechci, hráli jsme špatně, řekl Marek

MOSKVA

I přes kontroverzní způsob vedení zápasu, který v neděli zvolili ruští sudí Vjačeslav Bulanov se Sergejem Kulakovem, nechtěl český hokejový útočník Jan Marek svádět porážku 2:5 s Finskem na jejich bedra. Sebekriticky naopak přiznal, že tým na závěr moskevského turnaje předvedl mizerný výkon v první třetině, od níž se pak celý nepovedený zápas odvíjel.

Článek

"Nebudu nic svádět na rozhodčí, nebudeme brečet. V první třetině jsme byli všude pozadu, Finové byli všude před námi a my jsme tam byli jak figurky, který nebruslí," řekl novinářům zklamaný Marek. "Navíc jsme byli často vylučovaní. Hlavně jsme nebruslili, což tu první třetinu rozhodlo," přiznal Marek.

Finové se sice dostali do vedení 2:0, ale český tým nerezignoval a srovnal krok. "Když už jsme to vyrovnali, tak jsem to měli udržet do konce druhé třetiny. Místo toho jsme dostali hloupýho góla ve chvíli, kdy jsme se jim už vyrovnávali a dostali se do tempa," litoval Marek.

Český tým porazil jen Švédsko

Motivace však prý chybějícím faktorem při horším výkonu nebyla. "To vůbec ne, v posledních letech se nám moc nedařilo být druzí. Vozili jsme třetí, nebo čtvrtá místa, takže když budu mluvit za sebe a věřím, že i za kluky, tak to druhé místo pro mě bylo zajímavé. Nebaví mě vozit pořád třetí a čtvrtá místa," prohlásil Marek.

Po vstupu do turnaje a výhře 6:2 v Malmö nad Švédy se zdálo, že tým zamíří výše než jen ke třetímu místu. "Neodehráli jsme špatný turnaj, ale dnes se nám ta první třetina nepovedla," uvedl Marek. I za stavu 2:4 tým přesto stále věřil, že může zápas otočit. "Šance je vždycky, chybělo ještě přes 10 minut. Lze dát dva góly za minutu, ale dneska nám to nevyšlo."

Pět branek pro Saláka bylo moc

Hodně nelehkou premiéru v národním týmu prožil gólman Alexander Salák. "Především jsme prohráli. A pět gólů je pět gólů. Takže žádná sláva," uvedl posmutněle. "To nebyl klasický zápas, ale spíš trénink přesilovek. Skoro pořád hrálo jedno mužstvo ve čtyřech, měli jsme tam pět minut ve třech, což se jindy nestává," připomněl Salák.

Nervozita ho však ani přes pouhých jedenadvacet let nesvazovala. "Myslím, že psychicky jsem se připravil stejně jako jindy. Cítil jsem se dobře," podotkl. I přesto, že se jeho kamarádům před ním nedařilo herně, ocenil jejich bojovnost, s jakou mu chtěli pomoci. "Snažili jsme se hrát co nejlépe, podařilo se nám vyrovnat náskok Finů, škoda, že to pak nevyšlo. Kluci hráli skvěle v Malmö, pak přišel výborný zápas proti Rusku. Chyběl tomu ale závěr proti Finům," doplnil Salák.

Reklama

Související témata: