Hlavní obsah

Růžička: Nemůžeme si dovolit tolik vyloučených

Čeští hokejisté skončili na turnaji EHT v ruském Channel One Cupu na třetí příčce. Do turnaje přitom vstoupili suverénní výhrou nad Švédskem. Trenér reprezentace Vladimír Růžička našel na hře svých svěřenců řadu nedostatků, ocenil však také aktivní přístup. "Na mužstvu musím ocenit ohromnou bojovnost i maximální nasazení, jenže ani tím nemohu omluvit někdy zbytečné fauly," říkal po utkání s Finskem.

Článek

Co vás nejvíce trápilo na Channel 1 cupu?

Jestliže chceme obstát, nemůžeme si dovolit každý zápas osm, deset faulů. Chci, abychom hráli důrazně, ale není možné mít při tom tolik vyloučených. Nedostatků vidím hodně, za klíčový považuji právě četná oslabení do čtyř či do tří, které stojí spoustu sil.

Potom nejste ani schopni dostát aktivnímu projevu, že?

Přesně tak. Hokej, co chceme hrát, je velmi náročný. Je hodně o bruslení a napadání, při něm tak velké množství trestů prostě nepřichází do úvahy. Na mužstvu musím ocenit ohromnou bojovnost i maximální nasazení, jenže ani tím nemohu omluvit někdy zbytečné fauly.

Jak přimět mužstvo, aby se tolik vylučovat nenechalo?

Musíme se na to zaměřit a dokola zdůrazňovat hráčům disciplinovaný projev. Je tu prostě problém, že se těžko srovnáváme s přísným trendem rozhodčích na každý zákrok holí a nemá smysl si stěžovat, že třeba někdy pískají úzkostlivě a jindy to pouští.

Taky se vám zdálo, že výkon národního týmu během turnaje klesá?

S vystoupením ve Švédsku jsem byl maximálně spokojen, také s domácími Rusy jsme ve vypjaté atmosféře dokázali držet krok, ale proti Finům už to nemělo takovou šťávu. Když hrajete tři těžké zápasy ve čtyřech dnech, pokaždé to prostě nemusí vyjít.

Jaký obrázek jste si udělal o hráčích?

Docela přesný. Třeba Kopřiva se opakovaně ukázal v dobrém světle a podobně i řada dalších hráčů, které jsme taky vzali na druhou akci. Naopak někteří, jimž se aktuálně daří v lize a patří k nejlepším střelcům, tu najednou zjistili, že pro ně není jednoduché prosadit se na mezistátní scéně.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko