Hlavní obsah

Junioři sice opět prohráli, ale před rekordní návštěvou si zvedli sebevědomí

OTTAWA

Přestože opět prohráli, nebyli čeští hokejisté do dvaceti let skleslí tak jako po úvodním zápase mistrovství světa juniorů s Kanadou. V neděli po tuhém boji podlehli USA 3:4 a výkonem si zvýšili sebevědomí. V dalších zápasech je čekají papírově slabší soupeři Německo a Kazachstán. Pokud chtějí postoupit do čtvrtfinále, musejí je porazit.

Článek

"Proti Americe jsme podali daleko lepší výkon. Chybělo jen málo a mohli jsme dotáhnout utkání do prodloužení," řekl obránce Michal Jordán novinářům. Receptem na zlepšení byla jednodušší hra bez zbytečných přihrávek. "To právě tady v zámoří platí. Musíme vyndávat puky z pásma a chodit za nimi. Proti Americe jsme se o to snažili, určitě to bylo vidět," uvedl odchovanec zlínského hokeje.

Čeští hokejisté si podle Jordána i přes prohru zvedli sebevědomí. "S Kanadou jsme zahráli vyloženě špatně. Teď to bylo daleko lepší," podotkl Jordán. Uznal však, že se tým opět nevyvaroval zbytečných výpadů. "Nehráli jsme zodpovědně celých šedesát minut a soupeř nás za to potrestal. Otáčet takový stav je proti tak silnému protivníkovi velmi obtížné."

Hrát jednoduše, nevymýšlet složitosti

Američané vyhráli i díky dobře sehraným přesilovkám. Proměnili dvě ze tří početních výhod. "Tyto situace rozhodují mezinárodní turnaje. Musíme se na ně zaměřit více v tréninku. Ale ani my jsme přesilovky oproti prvnímu utkání nehráli špatně," řekl osmnáctiletý bek.

Zlepšení musí Češi potvrdit v nadcházejících dvou zápasech. "V utkání s Američany jsme si ověřili, že máme kvalitní tým. Nesmíme vymýšlet složitosti, ale hrát jednoduše. Máme dobré mužstvo, musíme to potvrdit v zápasech s Německem a Kazachstánem, které musíme porazit. Je potřeba ještě více skákat do střel a vyhrávat souboje u mantinelu," dodal Jordán.

Nejvyšší návštěva v historii

Gólman Dominik Furch, který tentokrát chytal od první minuty, také litoval těsné porážky. "Dokázali jsme zdramatizovat takřka ztracený zápas. Ale bohužel jsme nevyužili velký tlak v závěru," řekl talentovaný brankář pražské Slavie. Rovněž ocenil zlepšení přesilových her. "Hráli jsme je daleko lépe. Dokázali jsme v nich dostat soupeře pod velký tlak," uvedl Furch.

Ocenil i bojovnost týmu, který nezabalil zdánlivě ztracený zápas. "Na tom musíme stavět do dalších těžkých bojů. Chybělo nám na konci jen trocha štěstíčka a mohli jsme vydřít remízu. Možná to chtělo více klidu," poznamenal.

Utkání navštívilo podle oficiálních údajů 19 847 diváků, což je nový absolutní rekord juniorských mistrovství. Podobnou kulisu ještě žádný z českých hráčů nezažil. "Před zápasem nám říkali, že přijde hodně lidí stejně jako na utkání s Kanadou," prohlásil Furch, kterého potěšili fanoušci Kanady, kteří ve většině drželi palce českým reprezentantům. "Oba národy se nemají moc rády. Kanada fandila nám, podporu lidí jsme vnímali," uvedl.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko