Hlavní obsah

Hokejová dvacítka prohrála ve čtvrtfinále MS s Ruskem 1:5

OTTAWA-tv

Čeští hokejisté do dvaceti let medaili z mistrovství světa v kanadské Ottawě nepřivezou. Po nevýrazných výkonech v základní části prohráli ve čtvrtfinále turnaje s Ruskem 1:5, když soupeř o svém postupu rozhodl čtyřmi góly v poslední třetině. V českém dresu skóroval jen Radko Gudas, Rusy čeká v noci ze soboty na neděli semifinálový zápas MS proti Kanadě.

Článek

Čeští mladíci se do Rusů pustili s odhodláním oplatit jim loňské vyřazení ve čtvrtfinále na domácím šampionátu v Pardubicích a Káňa či Gudas nešetřili soupeře při soubojích u mantinelů. Brzy následovaly i gólové šance, ale ruský gólman Želobňjuk nejprve vychytal šanci Kubalíka a v 6. minutě i dvě po sobě jdoucí příležitosti Romana.

Jenže v jedenácté minutě hráli Rusové první přesilovou hru v zápase a už po minutě ji využili. Furch vyrazil dělovku Vojnova od modré čáry k Andronovovi a mladý forvard se nemýlil. V závěru první třetiny byl vyloučen Kundrátek a hráči v rudých dresech ostřelovali českou branku ze všech stran, další gól ale naštěstí nepřidali.

Ruský brankář k nepřekonání

Další početní výhoda Rusů ve druhé třetině pro ně mohla skončit špatně, musel by ale Dóczy po návratu z trestné lavice propasírovat puk mezi betony Želobňjuka, což se však urostlému obránci nepodařilo. Češi se sice neustále tlačili do útočného pásma, často se ale zbytečně brzy zbavovali puku, než aby hledali lepší střelecké pozice.

A když už se jim to povedlo, hned zchladil jejich myšlenky na gól Želobňjuk. Tak jako v 35. minutě, kdy Eberle vybojoval puk na levé straně kluziště a naservíroval jej před branku najetému Okálovi, kterého všudepřítomný brankář sborné vychytal. Gólman Dynama Moskva se zaskvěl i dvě minuty před druhou přestávkou při šanci Novotného, který se jej pokusil zaskočit po objetí branky.

Gračev skóroval i v oslabení

V poslední dvacetiminutovce měl český tým nastartovat snahu po vyrovnání, ovšem už po necelých dvou minutách přišel druhý úder Rusů. Hráči sborné zamotali našim reprezentantům hlavy rychlými přihrávkami a na konci bleskové kombinace byl Filatov, jenž švihem z levého kruhu pro vhazování zvýšil vedení svého mužstva.

Od 48. minuty hráli Češi více než minutu přesilovku pět na tři, ale už po několika odehraných vteřinách inkasovali potřetí. Gračev se v oslabení přehnal kolem Kundrátka a vzápětí si vychutnal i brankáře Furcha. V dohrávané početní výhodě přece jen alespoň snížil nelichotivé skóre Gudas.

Po dalších šesti minutách však Rusové vedli znovu o tři branky. Kljukin dostal přihrávku k levé tyčce Furchovy branky, vrátil puk mezi kruhy Daďonovovi, a ten lehce přidal další gólový zářez.  Pátou branku přidal ještě v poslední minutě Černov.

MS hokejistů do 20 let - čtvrtfinále:
Rusko - Česko 5:1 (1:0, 0:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 12. Andronov (Vojnov, Čudinov), 42. Filatov (Gračev, Andronov), 48. Gračev, 55. Daďonov (Kljukin, Gončarov), 60. Černov (Golovkov) - 49. Gudas (Knotek, Růžička).

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko