Hlavní obsah

Šli jsme do toho vlažně, měli jsme více bojovat, uznali hokejoví junioři

OTTAWA

Nepovedené utkání sehráli čeští junioři ve své derniéře na světovém šampionátu hráčů do 20 let, když v souboji o páté místo podlehli USA 2:3 v prodloužení. Čechům se nevydařil nástup do zápasu, postupně se zlepšovali, ale na obhájení loňské páté příčky to nestačilo. "Šesté místo není nejlepší, to je pouze nad skupinou o udržení," uznal kapitán dvacítky David Štich.

Článek

"Začátek se nám moc nepovedl. Měli jsme více bojovat. Možná se nám to trošku vymstilo," řekl po zápase obránce Radko Gudas. "Pak jsme se soupeřem srovnali krok a vypadalo to dobře. Američané měli nějaké tutovky, které vyřešil náš skvělý brankář. Neproměňovali jsme šance, padaly docela ušmudlané góly," uvedl bek prvoligového Berouna a syn bývalého vynikajícího obránce Lea Gudase.

Češi se po vlažném úvodu dostali do potřebného tempa až ve druhé třetině. Ve třetím dějství dokázali otočit stav a vést 2:1. "To nás hodně povzbudilo, jenže nám tam pak spadl docela smolný gól. Odrazilo se to od kalhot do víka. Hodně nás to srazilo, ale i tak jsme měli zápas vyhrát," mínil Gudas. Podle něj měl český tým na to Američany porazit. "V prodloužení přišly dva smolné zákroky. Jeden bek nastřelil hokejku, druhý upadl. Je to smůla a škoda, měli jsme na ně," poznamenal.

Sám hrál jednu z hlavních rolí v 50. minutě, kdy se popral s Teddym Ruthem. "Celý zápas jsme se osekávali, vyvrcholilo to tímto momentem. On mi něco řekl, tak jsme po sobě vystartovali. Pak po mě skočil druhý, tak si ho David Štich vzal a my jsme byli vedlejší," řekl Gudas k incidentu.

Bitka českého kapitána se divákům líbila  

Právě český kapitán Štich nakonec odešel s největším trestem po těchto bitkách. Odchovanec plzeňského hokeje byl vyloučen na pět minut a do konce utkání, navíc obdržel i trest ve hře. V konečném výsledku Američané po vykrácení dalších vyloučení získali pětiminutovou přesilovku.

"Byla tam skrumáž po odpískání. Radko Gudas tam byl s jedním z amerických hráčů, se kterým se pustil do pěstního souboje. Jenže tam přijel druhý a Radkovi skočil na záda, tak jsem se připojil a chtěl ho odtáhnout. On mi dal pěstí, já mu to oplatil, on shodil rukavice, já také. A už to jelo," popsal Štich vznik bitky, kterou kvitovali diváci v SBP Areně mohutným potleskem. "Mrzelo mě, že nás rozhodčí nenechali být. On mi dal pěstí do obličeje, rozhodčí na mě skočili, nemohl jsem nic dělat. Bylo to jeden na jednoho, mohli jsme si to vyřídit ve férovém souboji," poznamenal Štich.

Štich: Šli jsme do toho vlažně

Český kapitán po zápase nesouhlasil s verdiktem sudích. "Když jsem se po vysvlečení vrátil z šatny, tak mě překvapilo, že hrajeme v oslabení. Bohužel nevím, jak to rozhodčí udělali, že jemu nedali nic a mně pět minut," kroutil hlavou. Podle něj by bylo lepší, kdyby arbitři podobné situace řešili jako v NHL. "To by tresty byly stejné, oba bychom dostali pět minut a po odsezení trestu bychom hráli dál. Férovým způsobem bychom si to spolu vyřídili," doplnil Štich.

Šticha také mrzel ospalý vstup mužstva do utkání. "Šli jsme do toho vlažně. Na střídačce jsme se povzbuzovali, chtěli jsme hrát dobrá střídání. Ale bylo to špatné. Bohužel Američané vstřelili náhodný gól, ale pak už to bylo z naší strany lepší," řekl Štich.

České reprezentanty hodně podržel brankář Tomáš Vošvrda, jenž v závěrečném utkání nahradil Dominika Furcha. "Byl odpočinutý a měl svůj den. Perfektně se připravil a byl naší oporou. Chytil pět šest gólů. Klidně to po první třetině mohlo být 5:0," uvedl Štich.

Junioři se nakonec umístili na šestém místě, což je pro ně zklamání. "Hodně lidí nám nevěřilo, neboť osmnáctka, ze které se rekrutovala část výběru, předloni sestoupila. Chtěli jsme hrát o medaile, ale do turnaje jsme vstoupili špatně proti Kanadě. Druhý zápas proti Američanům byl lepší, ale zase jsme prohráli. Porazili jsme pouze nejhorší týmy na turnaji. Nehráli jsme špatně proti Rusům, to nás stálo semifinále," zhodnotil české vystoupení kapitán mužstva.

Reklama

Související témata: