Hlavní obsah

Hokejisté ztratili výhru nad Finy v závěrečných minutách

PRAHA

Porážkou vstoupila česká hokejová reprezentace do třetího podniku Euro Hockey Tour, turnaje LG Hockey Games. Před vlastními fanoušky v pražské O2 Areně sice domácí většinu zápasu s Finskem vedli, ale ve třetí třetině vyrovnal Haataja a v závěrečných osmi minutách zápasu ještě upravili na konečných 3:5 Niko Kapanen a Pyörälä. V pátek se český tým přesune k dalším zápasům turnaje do Stockholmu.

Článek

Čeští fanoušci, původně natěšení na Jaromíra Jágra, takřka zaplnili pražskou O2 Arenu, ale už ve třetí minutě jim pořádně zatrnulo. Hentunen proklouzl mezi dvěma obránci a jen štěstí, že při střele minul branku. O tři minuty už v hledišti panovaly opačné emoce. Finský brankář Tarkki rozehrál puk zpoza branky jen k volnému Čermákovi, ten okamžitě poslal puk na bránu, kde jej do místa určení tečoval Čajánek.

Česká reprezentace on-line na Sport.cz
LG Hockey GamesČesko - Finsko

Bednář trestné střílení neproměnil

V sedmé minutě putoval na trestnou lavici jako vůbec první z aktérů zápasu Skuhravý a pouhou vteřinu před jeho návratem Finové vyrovnali. Immonen zpoza branky přesně našel najetého Voutilainena. Přicházely i další šance Finů, ale Kopřiva mužstvo podržel při střelách Haatajy a Hentunena. Čtyři minuty před přestávkou nařídil rozhodčí trestné střílení, ale jinak úspěšný exekutor Bednář tentokrát neuspěl.

Jaroslav Bednář nedokázal překonat finského brankáře při nájezdu.foto: Právo/Michaela Říhová

Do druhé třetiny vstoupili Češi famózně. Už po osmnácti vteřinách si Vrbata vyměnil puk s Bednářem, finskému gólmanovi udělal kličku a zpoza branky zasunul puk za brankovou čáru. V 25. minutě se znovu zastřeloval Bednář, z první napřáhl mezi kruhy a jeho dělovka skončila v lapačce brankáře Tarkkiho. Vzápětí se musel předvést i proti Nedorostovi, jenž se snažil protlačit puk mezi jeho betony.

V polovině zápasu prošla Čermákova přihrávka podél brankoviště až k najetému Kůrkovi, který jej neprotlačil do brány. Na druhé straně tak udeřili Finové. Niinimaa se v přesilovce švihem trefil přesně k pravé tyčce. Po dvou minutách ale Češi znovu vedli. V početní výhodě vypálil od modré Krstev, Tarkki neudržel puk pod tělem, a důrazný Čajánek jej dopravil do sítě.

Finové otočili skóre v přesilovce

Po šesti minutách třetí části nepokryli čeští obránci důrazně finské hráče a Kopřiva na všechno nestačil. Střelu Laaksonena sice ještě vyrazil, ale bekhendová dorážka zcela volného Haatajy už byla nad jeho síly. V 51. minutě byl vyloučen Skuhravý a Finům stačilo jen dvacet vteřin k tomu, aby otočili skóre. Hentunen skvělou zadovkou vyzval ke skórování Niko Kapanena, který se nemýlil.

Sotva se domácí borci stačili nadechnout k vyrovnávajícímu náporu, následoval další trest. Pět minut před koncem hráli Finové další přesilovou hru a Pyörälä zvýšil už na rozdíl dvou branek. Čeští hráči se snažili zmírnit před nadupaným hledištěm porážku, ale v jejich podání to byla v útoku spíše křeč.

LG Hockey Games 2009:
Česko - Finsko 3:5 (1:1, 2:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Čajánek (Čermák), 21. Vrbata (Bednář), 34. Čajánek (Kůrka, Krstev) - 9. Voutilainen (Immonen), 32. Niinimaa (Voutilainen), 47. Haataja (Laaksonen), 52. Kapanen (Hentunen), 55. Pyörälä (Kapanen). Rozhodčí: Olenin, Ravodin - Blümel, Kalivoda. Vyloučení: 6:7, Využití: 1:3. Diváci: 16 324 (vyprodáno).
Česko: Kopřiva - Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Platil, Kutlák, Němec, Skrbek - Bednář, J. Hlinka, R. Vrbata - Irgl, Marek, Netík - Kůrka, Čermák, Čajánek - Kumstát, Skuhravý, V. Nedorost. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Tarkki - Niinimaa, M. Lehtonen, Niskala, Seikola, Jaakola, Jokela, Komarov, Malmivaara - Hentunen, Kapanen, Koivisto - Voutilainen, Immonen, Laine - Haataja, Santala, Laaksonen - Anttila, Hahl, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko6510023:717
2.Finsko7220319:2110
3.Česko7202320:238
4.Švédsko610148:194

Reklama

Související témata: