Hlavní obsah

Čeští hokejisté neuspěli ani proti Švédsku, prohráli 4:6

STOCKHOLM

Čeští hokejisté neuspěli ani ve svém druhém vystoupení na LG Hockey Games, v sobotu prohráli ve Stockholmu s domácím Švédskem 4:6. V součtu se čtvrteční prohrou v Praze s Finskem ztratili naději na prvenství v turnaji a v neděli musejí porazit v základní hrací době Rusko, aby neskončili poslední.

Článek

V tabulce Euro Hockey Tour se Češi propadli na dno o dva body právě za Švédy. Ti na domácí akci vedou bez ztráty bodu a k triumfu jim stačí i prohra s Finy v nastavení.

Přitom čeští hokejisté vstoupili do utkání aktivně a mohli otevřít skóre. Hned v 15. vteřině se dostal mezi kruhy do dobré střelecké pozice Nedorost, ale zamířil jen do gólmana Liva. Následně hráli Češi přesilovku po Widingově faulu a gólman jönköpinského HV 71, který v původní nominaci nahradil Jonase Gustafssona z Färjestadu, zasáhl proti Bednářovi lapačkou.

Domácí postupně převzali iniciativu

Domácí výběr potom začal přebírat iniciativu a v osmé minutě získal i vedení. Kutlák neodstavil před brankovištěm Wallina a ten při dorážce nadvakrát překonal Mensatora. Švédové byli při chuti, což dokumentovaly střely Ragnarssona a Wallina. Potom se na druhé straně snažil prosadit individuálně Bednář, ale švédská defenziva jeho pokus zblokovala.

V 15. minutě ale při Nedorostově trestu Seveřané chybovali, Rolinek získal ve středním pásmu puk, v úniku sice trefil Liva, ale jím vyražený puk obloučkem zapadl za brankovou čáru. Po Čáslavově nedovoleném zákroku pak ale hráli Švédově 11 vteřin v pěti proti třem, což Češi ještě ubránili, jenže pokračující oslabení už nikoliv. Omark totiž tečí usměrnil za karlovarského brankáře Martenssonovu přihrávku.

Svěřenci trenéra Bengta-Akeho Gustafssona mohli zvýšit náskok v úvodu druhého dějství při Němcově trestu. Johansson tvrdě vystřelil od modré čáry a Weinhandl z dorážky těsně minul levou tyč. Po skončení přesilovky šli do Mensatora v brankovišti tvrdě dotírající Berglund a Wallin. V další akci druhé švédské formace minul Wallin.

Potom sahali po vyrovnání Češi. Nastartovala je přesilovka, i po ní zatlačili soupeře a Irgl mohl v polovině utkání vylepšit svou bilanci čtyř gólů proti Švédům z předešlých dvou zápasů v sezóně. Jenže nejdříve jeho střelu zastavila horní tyč a pak z dorážky nestihl prostrčit kotouč pod padajícího Liva. V 31. minutě pak přišlo přečíslení soupeře a Nordgren upravil na 3:1.

Rolinkovi se dařilo

Při Jonssonově vyloučení byl v šanci při zakončení faulován Hlinka, český výběr měl možnost hrát 99 vteřin v pěti proti třem a už po 17 sekundách skóroval podruhé v utkání Rolinek, jemuž připravil střeleckou pozici u levé tyčky přihrávkou přes brankoviště Marek. Jenže Růžičkův výběr pak chyboval v 36. minutě ve vlastní přesilovce a přečíslení tří na jednoho zužitkoval po Nordgrenově asistenci Wallin. V 39. minutě ale vrátil Čechy do hry po krásné individuální akci Marek.

V závěrečné části nejdříve přečkali hosté Čajánkovo vyloučení ze závěru druhé části, ale při Kůrkově pobytu na trestné lavici už inkasovali. Po rychlé kombinaci zakončil na levé straně volný Jönsson a bilance českých gólů inkasovaných na turnaji v oslabení se vyšplhala za dva zápasy už na šest.

Deset minut před koncem si tlakem vynutila faul Markova formace a pět vteřin po skončení početní výhody dal Růžičkovu týmu naději dorážkou Kůrka, který tak oslavil v pátém startu první reprezentační trefu. Vyrovnat mohl vzápětí Irgl, ale tři a půl minuty před koncem pozdrželo možnost českého tlaku Markovo vyloučení za hákování. Dvacet vteřin před koncem v power play dovršil výsledek do prázdné branky Harju.

Švédsko - Česká republika 6:4 (2:1, 2:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Wallin (Ragnarsson, Nordgren), 17. Omark (Martensson, Weinhandl), 31. Nordgren (Berglund), 36. Wallin (Nordgren), 45. K. Jönsson (Thörnberg, Davidsson), 60. Harju (Nilson) - 15. Rolinek, 32. Rolinek (Marek, Bednář), 39. Marek (Čajánek), 53. Kůrka (Kumstát, Skuhravý). Rozhodčí: Laaksonen, Rantala (oba Fin.) - Winge, Källin (oba Švéd.). Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 10.422.
Švédsko: Liv - Magnus Johansson, Ragnarsson, Timander, Hedman, Akerman, K. Jönsson, Jonsson, Tärnström - Weinhandl, Martensson, Omark - Nordgren, Wallin, Berglund - Widing, Davidsson, Thörnberg - Nilson, Andersson, Harju. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.
Česká republika: Mensator - Rachůnek, Čáslava, Platil, Barinka, Němec, Krstev, Kutlák, Skrbek - R. Vrbata, J. Hlinka, V. Nedorost - Irgl, Marek, Rolinek - Bednář, Čermák, Čajánek - Kumstát, Skuhravý, Kůrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Reklama

Související témata: