Hlavní obsah

V zámoří mají jasno: na olympiádě budou mít Češi jen hráče z NHL

NEW YORK

Server nhl.com v posledních dnech pravidelně zveřejňuje své prognózy o složení účastníků hokejového turnaje na olympijských hrách ve Vancouveru v příštím roce. Tentokrát přišla na řadu česká reprezentace a zámořští novináři se shodují v tom, že složená bude téměř výhradně z hráčů z NHL a jejím hlavním tahounem bude Jaromír Jágr, jenž den před zahájením ZOH oslaví osmatřicáté narozeniny.

Článek

O tom, že Jágr bude startovat na čtvrtém olympijském turnaji v řadě, v zámoří vůbec nepochybují a připomínají i jeho slova před odchodem z NHL do Ruska. "Možná se uvidíme ve Vancouveru 2010," řekl tehdy kanadským novinářům. "Pokud Jarda bude hrát, bude to pro nás jen dobře. Pořád je skvělý," přeje si i Patrik Eliáš.

Kromě Jágra sází nhl.com i na další veterány v české sestavě: Roberta Langa (38 let), Jaroslava Špačka (35), Václava Prospala (34), Romana Hamrlíka (34), či Milana Hejduka (33). Tomáš Vokoun v brance je pak jasná volba i pro kouče národního týmu Vladimíra Růžičku, alespoň podle jeho posledních vyjádření.

Už mají jasno i o složení útoků

Dá se ovšem předpokládat, že minimálně jeden z dvojice gólmanů Ondřej Pavelec, Marek Schwarz ve Vancouveru nebude. Pokud nebudou oba zářit v domácí extralize, protože odtud si zřejmě Růžička jednoho z gólmanů vezme i proto, že jej bude mít na očích při akcích Euro Hockey Tour i ligových zápasech.

Co se týče útoků, v zámoří mají pro Růžičku už i složení jednotlivých řad. V prvním útoku se prý postaví vedle Jágra Krejčí a Eliáš. Druhý útok povede z pozice centra veterán Lang na křídlech s Hudlerem a Hemským. Třetí řadu má vést mladý Martin Hanzal, pomáhat mu mají Hejduk a Milan Michálek. Pro čtvrtý nabízí nhl.com složení Havlát, Prospal, Sýkora. Třináctým útočníkem má být Martin Erat.

Kde jsou Marek, nebo Hlinka?

Tomáš Plekanec z Montrealu skončil jen mezi náhradníky, stejně jako Aleš Kotalík z Buffala nebo ještě nedávno spoluhráči z reprezentační dvacítky Jakub Voráček a Michael Frolík. Opory národního týmu z evropských soutěží pak server ignoruje úplně. Ve výčtu tak chybí hvězdy ruské ligy Jan Marek, Tomáš Rolinek, Petr Čajánek, Karel Rachůnek. O současných výkonech Jaroslava Hlinky ve Švédsku a Jaroslava Bednáře či Petra Čáslavy v domácí lize pak nemají ani ponětí.

"Hrát na olympiádě je sen každého z nás. Pro každého z Česka, kdo sledoval zlaté tažení v Naganu, to bylo něco úžasného. A spousta mladých lidí to hodně prožívala, i mne to v další kariéře hodně motivovalo," prohlásil obránce Michal Rozsíval. "Hodně našich kluků vyspělo až v NHL, ale nikdy nezapomínají na své kořeny," dodal Eliáš.

Sestava českého týmu na ZOH ve Vancouveru podle nhl.com:
Brankáři: Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec, Marek Schwarz
Obránci: Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Marek Židlický, Michal Rozsíval, Jaroslav Špaček, Roman Hamrlík, Zbyněk Michálek
Útočníci: Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Aleš Hemský, Milan Hejduk, Martin Hanzal, Martin Havlát, Robert Lang, Václav Prospal, David Krejčí, Petr Sýkora, Milan Michálek, Jiří Hudler, Martin Erat.

Reklama