Hlavní obsah

Kotník zatím staví Lubinu mimo hru

PARDUBICE

Sen o tom, jak si miláček pardubického publika Ladislav Lubina zahraje před domácím ochozy na prestižním mezinárodním turnaji, se otřásá v základech. Po dlouhých pěti letech oblékl dres národního týmu, ale premiérový zápas sezóny v Brně pro něj skončil už ve druhé třetině.

Článek

Po jednom ze soubojů před ruskou brankou si natáhl vazy v kotníku. "No, myslel jsem, že si zahraji trochu víc. Asi jsem najel do nějaké rýhy a noha nevydržela," posmutní 36letý veterán. "Nejdříve to doktor odhadl na týden klidu, po rentgenu už byl optimističtější a teď se tedy ukáže, jak umí opravdu léčit," zkouší žertovat, ale v hlase je znát lítost. "Samozřejmě bych v Pardubicích rád za nároďák nastoupil. Bylo by moc příjemné hrát v domácí hale i s tolika kámoši," připomíná šest pardubických spoluhráčů a je vidět, jak ho zdravotní indispozice štve.

Až do svého zranění měl přitom z vlastního reprezentačního comebacku dobrý pocit. "Ověřil jsem si, že na mezinárodní hokej stále mám. Chyběla trocha štěstí a mohl jsem dát i gól. Ale asi ho nemám," ušklíbl se při pohledu na bolavou nohu. Lékař mužstva Jan Vanáč ale dává Lubinovi naději: "Potřebuje dva dny absolutního klidu, do bruslí zatím nemůže. Otok ale není naštěstí tak velký, jak jsme se báli a v pátek uvidíme, zda by jsme mohli začít s rozcvičováním zraněné nohy tak, aby mohl alespoň o víkendu nastoupit."

Nejstaršího reprezentanta nezatratil ani trenér Slavomír Lener: "Uvidíme, jak se situace vyvine. Rádi bychom pro něj udělali prostor v sestavě. I když zatím nemůže vyjet na led, zůstává s mužstvem."

Návrat po pěti letech

V reprezentačním dresu se Lubina naposledy objevil na světovém šampionátu ve Švýcarsku 1998, kde ze současného týmu byli i Beránek, Kántor, Patera, Procházka a Moravec. "Zatím jsme ale neměli s klukama ani moc času si popovídat. Snad to během týdne ještě napravíme," doufá. Překvapivý návrat do reprezentace jej z míry nevyvedl: "Zavolal mi kouč Lener a bylo to. Neměl jsem vůbec žádné pocity. Prostě to přišlo a tak jsem v neděli dorazil na sraz."

Lener o Lubinovi tvrdí, že je to hráč, který ve vrcholných okamžicích sezóny dokáže zapnout na vyšší rychlostní stupeň a na ledě nic neodflákne. Teď je ale začátek hokejového roku, jaká je tedy Lubinova forma? "Právě hledám ty stupně," směje se. "V září jsem nikdy neměl bůhvíjakou fazónu, ale do reprezentační kabiny jsem vstoupil s jasnou touhou přistoupit ke všem utkáním přistoupit poctivě a dát do nich maximum."

Sezóna ale bude vrcholit až mistrovstvím světa v Praze a Ostravě a snad každý český hokejista by chtěl být přitom. Asistentem v Lenerově výběru je Vladimír Růžička, kterého před olympiádou v Naganu mnozí kvůli věku odepisovali a on pak dovedl český tým k historickému triumfu. Není právě jeho příklad pro šestatřicetiletého Lubinu motivací na cestě k titulu světového šampióna? "Hlavně, aby stála nová hala a pak se teprve můžeme bavit, kdo si v ní zahraje," ušklíbne se.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články