Hlavní obsah

Hokejová reprezentace začne přípravu na MS s jedenácti hráči

PRAHA

Jedenáct hráčů odstartuje ve středu v Praze přípravu české hokejové reprezentace na mistrovství světa ve Švýcarsku. Trenéři Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann pozvali do úvodního kempu hráče působící v Kontinentální lize a české extralize.

Článek

Největší zastoupení bude mít na třídenním kempu ruská Ufa, ze které dostali pozvánku všichni čtyři čeští krajánci Miroslav Blaťák, Leoš Čermák, Michal Mikeska a Petr Vampola. Trojnásobné zastoupení bude mít Liberec. Růžička se svými asistenty nominovali Radima Vrbatu, Václava Nedorosta a Pavla Kašpaříka.

Hokejisté budou trénovat v Edenu pod vedením asistentů Jandače a Weissmanna. Hlavní kouč Růžička se bude věnovat pražské Slavii, kterou čeká semifinálová série play off extraligy proti Plzni. "Vzhledem k tomu, že budeme trénovat v Edenu, tak se tam určitě objeví. Na ledě ale nebude," řekl Jandač ČTK.

Krátký tréninkový kemp bude ukončen v pátek, další sraz je naplánován již na pondělí. To by se trenérům měli hlásit navíc další hráči z kádrů čtvrtfinalistů české extraligy a KHL, vyřazených v minulých dnech. V předběžné nominaci figurují vítkovický brankář Jakub Štěpánek a jeho spoluhráči Angel Krstev, Michal Barinka, Petr Hubáček a Marek Kvapil, dále pak pardubický bek Petr Čáslava a Jakub Klepiš z ruského Omsku.

O Jágrovi se teprve bude jednat

Klepišův hvězdný spoluhráč Jaromír Jágr se naopak zatím k týmu nepřipojí. "Vše je zatím hodně čerstvé. Vláďa se s ním bude teprve bavit a budeme teprve konzultovat, kdy se zapojí do přípravy," uvedl Jandač na adresu hráče Omsku, který z play off KHL vypadl teprve v pondělí.

"Necháme tomu volný průběh. Momentálně ale nemáme v plánu, že by hrál proti Slovensku," naznačil Jandač, že se Jágr 3. a 4. dubna v úvodních přípravných zápasech nepředstaví. Podobná situace jako s Jágrem je i s Jaroslavem Hlinkou, jehož Linköping ve Švédsku také skončil v pondělí.

Růžička a spol. počítají i s některými hráči působícími v týmech, které momentálně hrají ve skupině o udržení v domácí nejvyšší soutěži. Z těch by se měli připojit kladenský gólman Miroslav Kopřiva a českobudějovické duo Vladimír Sičák, Tomáš Kůrka.

Kopřiva dostane několik dní na odpočinek

"Ti by se měli připojit v průběhu příštího týdne. U Kopřivy ale počítáme s tím, že dostane pár dní volno, protože je v Kladně hodně vytěžovaný. Navíc v sezóně chytal i za reprezentaci na turnajích Euro Hockey Tour," řekl Jandač.

Momentálně v nominaci, včetně jmen pro příští týden, figuruje 21 hráčů. Ti by měli vytvořit kádr přinejmenším pro zápasy na Slovensku. Nováčky jsou pouze Štěpánek s Kvapilem. Prusek chytal za reprezentaci naposledy v srpnu 2004.

Před MS ještě čekají české hokejisty dva zápasy v Německu a závěrečný turnaj Euro Hockey Tour v Liberci.

Úvodní nominace:
Brankář: Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL),
obránci: Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL),
útočníci: Václav Nedorost, Pavel Kašpařík, Radim Vrbata (všichni Liberec), Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), David Květoň (Třinec), Peter Jánský (Litvínov).

Reklama