Hlavní obsah

Útočník Vrbata o MS bojovat nebude, z reprezentace se omluvil

PRAHA

Hokejový útočník Radim Vrbata se na mistrovství světa ve Švýcarsku nepředstaví. Světový šampion z roku 2005 z Vídně, který se v průběhu sezony vrátil z NHL do české extraligy, se měl ve středu začít připravovat s národním týmem na blížící se turnaj. Zkušený útočník, se kterým trenér Vladimír Růžička podle všeho počítal do konečné nominace, se však vedení reprezentace omluvil.

Foto: Pavel Lebeda

Radim Vrbata

Článek

Pro Vrbatu skončila sezóna již v únoru, kdy Liberec vypadl v předkole play off. Druhým důvodem, proč se rozhodl nebojovat o nominaci na MS, je skutečnost, že v těchto dnech očekávají s manželkou narození prvního potomka. "Manželka měla porod stanovený na polovinu března, konkrétně na úterý sedmnáctého. Ale lékaři poté oznámili, že to ještě nějaký čas potrvá. Oba to silně prožíváme, nedovedu si představit, že bych teď odjel," uvedl Vrbata v rozhovoru pro server hokej.cz.

Dnes se měl v Praze hlásit na prvním reprezentačním srazu, trenérům ale rovnou vzkázal, že nedorazí. I přesto, že původně plánoval, že se bude připravovat individuálně a pak se zapojí do reprezentačních kempů. "Zpočátku jsem si říkal, že do toho půjdu, pak se mi to rozleželo v hlavě. Nemám za sebou lehké období. Chci být u narození dítěte a pak se budu připravovat na další ročník. Už jsem si nachystal papíry s plánem letní přípravy. V dubnu začnu," řekl Vrbata, který v prosinci zamířil z Tampy Bay do Mladé Boleslavi a poté přestoupil do Liberce.

Vrbata chce zpět do NHL

Právě skutečnost, že Vrbata potřebuje po nelehké sezóně nabrat zpět zejména psychickou pohodu, pravděpodobně sehrála vedle osobních důvodů v jeho rozhodnutí významnou roli. Od příštího ročníku totiž chce zpět do zámoří. "Z Ameriky jsme se s Petrou vraceli hlavně proto, aby měla klid na porod. Abychom všechno zvládli v nám známém prostředí. Příští sezonu půjdu zpátky. Smlouva s Tampou mi dál běží, pokud se nestane něco neočekávaného, měl bych se hlásit v kempu. Uvidíme, zda klub neudělá nějakou změnu. Ale sám jsem rozhodnutý. Na podzim chci hrát NHL," prohlásil Vrbata.

Po poněkud překvapivém návratu stihl sedmadvacetiletý forvard v tomto ročníku české nejvyšší soutěže odehrát za Mladou Boleslav a Liberec celkem 18 utkání, v kterých zaznamenal 17 bodů za 12 branek a pět finálních přihrávek. V předkole play off, z něhož Liberec vyřadily poměrem 3:0 na zápasy Vítkovice, přidal ve třech duelech jednu nahrávku.

V Praze se tak po Vrbatově omluvence sejde na úvod přípravného období před mistrovstvím světa jen deset reprezentantů, které čeká třídenní tréninkový program. Od pondělka bude následovat další část; tým se rozroste o další hokejisty z týmů vyřazených v play off extraligy a KHL, poté by se k němu v průběhu týdne měli připojit i další hráči, s nimiž trenéři počítají pro úvodní přípravné zápasy 3. a 4. dubna na Slovensku.

Reklama