Hlavní obsah

Místo omluveného Vrbaty doplní hokejovou reprezentaci Krenželok

Pouze desítka hráčů se sešla v pražském Edenu k úvodní fázi soustředění české hokejové reprezentace před mistrovstvím světa, jež se koná od 24. dubna do 10. května ve Švýcarsku. Z původních jedenácti pozvaných chyběl útočník Radim Vrbata, který se trenérům omluvil a nebude tak ani bojovat o nominaci na světový šampionát. Místo něho dostane prostor vítkovický Lukáš Krenželok.

Článek

Trenérský triumvirát ve složení Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann chtěl, aby se hráči sešli i v omezeném počtu a neměli tak dlouhou pauzu po skončení jejich klubových povinností. "Jde v podstatě o to, aby se nám kluci, kteří jsou dlouhodobě mimo, trošičku zatáhli na ledě a neměli tak dlouhou pauzu. Dnes tedy jeden trénink, zítra dva a v pátek jeden, aby se trošku rozjezdili," řekl ve středu novinářům Jandač.

Desítku reprezentantů nyní doplní při trénincích v Edenu junioři Slavie. "To abychom trénovali v nějakém větším počtu. Je to skutečně o tom, aby se kluci sklouzli na ledě a od pondělí jsme mohli plnohodnotně začít," uvedl Jandač.

Za Vrbatu povolán Krenželok

První fáze srazu, kterou středeční podvečerní trénink odstartoval, skončí v pátek, od pondělka by již vše mělo pokračovat klasickou formou. "Už tam budou naskakovat i další kluci, kterým jsme dali volno, aby si orazili, ale ti nemají žádné herní nebo zápasové manko, zatímco ti kluci tady ano. Budeme to pak již připravovat do nějakých herních věcí, to bude celý další týden," nastínil Jandač.

Vrbatova omluvenka trenéry mrzela, ale přijali ji s pochopením. "Než jsme se to dozvěděli, tak jsme byli ve spojení s tím, že se bude udržovat ve formě a pak naskočí, ale rozhodl se, jak se rozhodl. Je to zkrátka jeho volba a my to samozřejmě respektujeme," prohlásil Jandač.

Za omluveného Vrbatu povolali trenéři Krenželoka z Vítkovic. "Ale až od pondělí. Vždyť teprve teď vypadli (z play off extraligy) a je potřeba, aby si ti hráči také chviličku odpočinuli," vysvětlil Jandač.

Oddech dostal také Jaroslav Hlinka

Podobně dostal pár dní oddechu také další forvard Jaroslav Hlinka ze švédského Linköpingu, který nezvládl rozhodující sedmý zápas čtvrtfinále se Skellefteou. "Jardovi také chceme nechat nějaký čas na odpočinek, pak by se měl zapojit," podotkl Jandač.

V předběžné nominaci dále figurují vítkovický brankář Jakub Štěpánek, jeho spoluhráči Angel Krstev, Michal Barinka, Petr Hubáček a Marek Kvapil, pardubický bek Petr Čáslava a Jakub Klepiš z ruského Omsku. Z extraligové skupiny o udržení, která skončí v neděli, pak trenéři počítají s kladenským gólmanem Miroslavem Kopřivou a českobudějovickým duem Vladimír Sičák, Tomáš Kůrka.

Nic nového není ohledně příjezdu Jaromíra Jágra, jehož Omsk smolně vypadl ve čtvrtfinále KHL s Kazaní. "My to zatím necháváme být. Zatím je v Rusku, zůstává tam a teprve to s ním všechno řešíme, takže nechceme zatím dávat žádné konkrétní informace kdy, co a jak," řekl bývalý kouč Českých Budějovic.

Jandač se do prognóz nepouštěl

Do prognóz, jaké jsou šance hráčů na konečnou nominaci pro světový šampionát, se Jandač pouštět nechtěl. "Prostě teď má národní tým program, jaký má, tedy dvě přípravná utkání se Slovenskem, pak s Německem, pak tři zápasy Euro Hockey Tour a to mužstvo bude postupně doplňované o hráče, kteří budou vypadávat (se svými kluby). Říkat však, kdo pojede, nebo ne, se mi nechce," prohlásil Jandač.

Přestože všichni mají podle jeho slov svým způsobem šanci, přiznal, že u některých hráčů je reálně jen velmi malá. "Ale nemá smysl tady konkrétně jmenovat. I pro ty hráče to je přínos a zkušenost. Prodlouží si sezonu a není od věci hlavně u mladších kluků, že se u toho nároďáku mohou objevit a zabudovávat se postupně do kádru, aby tam třeba jednou byli stabilně. Je jasné, že zkušenější hráče nechceme dlouho nějak dusit, aby potom nikam nejeli. To je však běžné u všech týmů, nejen u nás," vysvětlil Jandač.

Růžička připravuje Slavii na semifinále extraligy

Společně s druhým asistentem Weissmannem nyní povedou tréninky, neboť hlavní kouč Růžička připravuje Slavii na extraligové semifinále s Plzní. "Vláďa je tady, takže s ním vše konzultujeme, ale konkrétní náplň na ledě povedeme my. Možná, že Slovensko odjedeme jen my bez Vládi, záleží na tom, jak oni budou hrát to semifinále. V denním kontaktu jsme a v tom problém není. Jen ať si Vláďa ještě odpočine u Slavie a pak mu to u národního týmu teprve začne," pousmál se Jandač.

"On to potřebuje. On kdyby neměl tyhle stavy, ty sedmé zápasy... Já myslím, že to dělá kvůli tomu, že přijde hodně lidí, trošku to zkasírují a naplní rozpočet. Loni to bylo také takhle, to hráli na sedm zápasů s Libercem i pak s Varama," připomněl Jandač v odlehčeném duchu. "Nějak potřebují ty prachy vydělat. Je to jeden z majitelů, a to se přesně projevuje. Hraje to na sedm zápasů a peníze tečou. Hlavně, aby mu to furt takhle vycházelo," dodal s úsměvem v narážce na kolegu Růžičku.

Úvodní nominace:
Brankář: Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL),
obránci: Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL),
útočníci: Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), Václav Nedorost, Pavel Kašpařík (oba Liberec), David Květoň (Třinec), Peter Jánský (Litvínov).

Reklama

Související témata: