Hlavní obsah

Jágr potvrdil: Na mistrovství světa určitě pojedu

PRAHA

Hvězdný útočník Jaromír Jágr potvrdil, že bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa ve Švýcarsku, které začne za více než pět týdnů. Sedmatřicetiletý kladenský odchovanec se nicméně zatím do Česka nechystá a minimálně do 2. dubna zůstane v Omsku, s nímž v pondělí vypadl ve čtvrtfinále play off Kontinentální hokejové ligy.

Článek

Jágr tak definitivně stvrdil to, co slíbil reprezentačnímu kouči Vladimíru Růžičkovi, poté co ukončil své angažmá v NHL. "Jsou tam nějaké přípravné zápasy, tam se ukáže, jestli na to budu mít. Pokud ne, tlačit se nikam nebudu. Když budu zdravej a ve formě, pojedu," řekl Jágr deníku Sport ke své účasti na MS.

Reprezentační asistent Josef Jandač v úterý naznačil, že se nejproduktivnější Čech v historii NHL nepředstaví v přípravných duelech proti Slovensku 3. a 4. dubna. To nepřímo potvrdil i sám hokejista. "Od klubu jsme dostali volno do 2. dubna, kdy máme společný sraz. Do té doby zůstávám v Omsku a musím se nějak udržovat. A pak přijedu do Čech na sraz. Jen nevím, kdy to bude," uvedl.

Straku by chtěl každý, říká Jágr

Jágr přiznal, že na dálku sleduje i výkony Martina Straky v dresu Plzně. "Na cestách jsem se na jeho zápasy díval. Ano, hrál výborně. Vůbec mě to nepřekvapilo. Vím, jaký je to hráč. U něj nezáleží na věku, zvlášť bruslařsky je na tom skvěle. A ty jeho zkušenosti k tomu," řekl na adresu svého bývalého spoluhráče a přiznal, že na šampionátu by si s ním rád zahrál. "Toho by chtěl každý. Ale záleží na něm, jak by se cítil," dodal.

Jágra nyní čeká v Omsku osamělý trénink, neboť téměř všichni jeho spoluhráči z města odjeli. Nechybělo ovšem mnoho a mohl se chystat s Avangardem na semifinále KHL. Jeho tým však prohrál v pondělí rozhodující čtvrtfinálový duel s Kazaní, ačkoli ještě čtvrt minuty před koncem řádné hrací doby vedl.

"Jestli to je patnáct vteřin nebo třicet minut, to je víceméně stejný. Hokej se hraje šedesát minut. Je to smůla, no..." komentoval Jágr těsné vyřazení. "Pro člověka, jako jsem já, jsou už teď důležité jen týmové výhry. Takže zase budu muset čekat celý rok, než začne play off. Základní část je pro mě něco jiného," dodal.

Ačkoli se v závěru základní části i průběhu play off spekulovalo o jeho návratu do NHL, on sám spojuje svou budoucnost s Omskem, kde má ještě na rok smlouvu. Přitom nechybělo mnoho a do zámoří se mohl skutečně vrátit, a to v barvách Edmontonu.

Omsk prý s Edmontonem dohodnutý byl

Podle Sportu bylo vedení Oilers dohodnuto s Avangardem, že v případě, že klub nepostoupí do play off nebo vypadne v osmifinále s Ufou ve třech zápasech, uskuteční se Jágrův přesun do Kanady.

"Ano, byla tam ta možnost. Oba kluby se dohadovaly, jak by to šlo udělat. Nezávisle na mně. Kdyby mě Omsk poprosil, abych odešel do Edmontonu, udělal bych to. Ale já si to nepřál. Po našem postupu do play off to víceméně vyšumělo," řekl Jágr s tím, že prakticky totéž platí pro příští sezónu.

"Rozhodně se nestane to, že bych se sám od sebe sebral, zrušil s Omskem smlouvu a šel do Ameriky. To by se oba týmy musely domluvit mezi sebou. Já sám se tady na to nevykašlu," řekl hráč, jenž v NHL strávil 17 sezón v barvách Pittsburghu, Washingtonu a NY Rangers.

Reklama