Hlavní obsah

Hokejisté prohráli v první přípravě na MS na Slovensku 1:4

Čeští hokejisté prohráli v prvním přípravném utkání před mistrovství světa ve Skalici se Slovenskem 1:4. Domácí rozhodli o výhře už v první třetině, ve které překonali brankáře Martina Pruska třikrát. O jedinou branku českého výběru, který vedli asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann, se postaral nováček Marek Kvapil. Odveta je na programu v sobotu v Trenčíně.

Článek

Český tým sice do utkání vstoupil aktivně a Platil proti Bartovičovi dokázal, že hosté chtějí hrát i důrazně, ale poté hru zcela ovládli Slováci. Jejich nápor odstartovala přesilová hra, při které trefil Bulík tyč. Následné pokusy sice Prusek, jenž se v brance českého týmu objevil po více než třech letech, kryl, čisté konto však udržel jen do 14. minuty.

V té si na Machovu přihrávku najel za Sičákem volný Bartovič a nedal gólmanovi Dimana Riga šanci. Vzápětí byl vyloučen Horna a domácí se prosadili podruhé. Nagyho šanci ještě Prusek chytil, ale čtrnáct vteřin před návratem kladenského útočníka jej překonal u pravé tyčky zcela volný Marcel Hossa. A to nebylo ze strany Slováků vše. Češi sice se štěstím ubránili další oslabení, ale 21 vteřin před koncem úvodního dějství zvýšil na 3:0 Surový.

Jediný gól Čechů vstřelil debutant Kvapil 

Po první třetině tak byl duel prakticky rozhodnutý. Slovenští hráči v klidu kombinovali a hýřili sebevědomím i v soubojích jeden na jednoho. Ve 26. minutě mohli po Pruskově chybě v rozehrávce přidat další gól Macho s Bartovičem, bývalý vítkovický gólman však stihl zaváhání se štěstím napravit. Při první přesilové hře českého týmu si poté Staňa nepřipsal ani jeden zákrok, na Pruska naopak nepříjemně vystřelil Macho.

Čeští hráči se probudili až v polovině zápasu. Ve 31. minutě před Staňou nebezpečně kombinoval Čermákův útok, následně nadějně vystřelil debutant Kvapil. Jeden ze čtveřice mistrů světa ve slovenském týmu byl ale připraven. Pruskovu pozornost zase vyzkoušeli Kukumberg s Bartečkem, stav se ale nezměnil.

Svěřenci trenérů Jandače a Weissmanna, kteří mužstvo vedli při absenci hlavního kouče Růžičky sami, byli za zlepšenou hru odměněni ve 42. minutě. I přes faul se prosadil Kvapil a ozdobil svou reprezentační premiéru gólem. O tři minuty později se z další branky radovali domácí, rozhodčí Kubuš však Růžičkovu akci za gólovou neoznačil. V 50. minutě ale přece jen vrátil Slovensku tříbrankové vedení kapitán Bartečko.

Slovensko - Česká republika 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Bartovič (Macho, J. Valach), 16. M. Hossa (Rast. Pavlikovský, Nagy), 20. Surový (Bulík, Bartečko), 50. Bartečko (Bulík, Surový) - 42. Kvapil (Mikeska). Rozhodčí: Kubuš, D. Konc - M. Valach, T. Orolin (všichni SR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 3867..
Slovensko: Staňa - Obšut, Baranka, Starosta, Stehlík, Vydarený, Švarný, J. Valach, Smrek - Radivojevič, Kukumberg, Š. Růžička - Nagy, Rast. Pavlikovský, M. Hossa - Bartečko, Bulík, Surový - J. Štefanka, Macho, Bartovič. Trenéři: Filc, F. Hossa a Pokovič.
Česko: Prusek - Platil, Blaťák, Nosek, Čáslava, Krstev, M. Barinka, Sičák, Gulaši - Horna, Čermák, V. Nedorost - D. Květoň, Mikeska, Kvapil - Netík, Vampola, Lukeš - Jánský, Kašpařík, Köhler. Trenéři: Jandač a Weissmann.

Reklama

Související témata: