Hlavní obsah

V širší nominaci pro Liberec je 54 hokejistů, nechybí borci z NHL

PRAHA

Obrovskou soupisku s výčtem 54 hráčů představil v pondělí novinářům na tiskové konferenci v Praze hlavní trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička. V širokém výčtu hráčů pro domácí turnaj Euro Hockey Tour v Liberci České hokejové hry figuruje sedm brankářů, dvacet obránců a sedmadvacet útočníků. Takřka třetinu seznamu tvoří borci z NHL.

Článek

"Někteří hráči jsou mimořádně vytížení a u těch z NHL zase není jasné, zda budou k dispozici. Proto je ta nominace hodně široká," vysvětlil Růžička. "Skoro všichni naši kluci v NHL ještě tenhle víkend hrají a než se vyřídí různé formality, chvíli to potrvá," nechává si zadní vrátka pro konečnou nominaci. Tu hodlá oznámit v neděli 12. dubna také podle zápasů v Německu.

Turnaj v Liberci bude pro český tým generálkou na světový šampionát, který se hraje od 24. dubna v Klotenu a Bernu. A z širší nominace pro Liberec vykrystalizuje i ta pro švýcarský šampionát. Neznamená to ale, že se tam nemohou objevit ještě i nová jména. "Některé hráče ještě možná oslovíme. Podle toho, jak se bude NHL vyvíjet," potvrzuje Růžička.

S některými hráči z NHL už mluvil, s dalšími hodlá jejich možnou účast na MS ještě po telefonu probrat. "Průchovi a Škoulovi například končí smlouvy a tam může být trochu problém. Kdo nebude mít smlouvu, tak na šampionát nepojede," varuje kouč.

S Kaberlem je to prý domluvené, Výborného neoslovili 

Radost mu dělá situace kolem Tomáše Kaberleho. Podle posledních zpráv to sice vypadalo, že hvězdný obránce kvůli ohledům na zdraví téměř jistě nepojede, Růžička měl ale optimistické zprávy. "S Tomášem jsem mluvil a řekl mi, že když bude zdravý, tak přijede. Dokonce ani generální manažer Toronta proti tomu nic nenamítá," ohlásil.

Na druhou stranu komplikace se vynořují ohledně startu brankáře Tomáše Vokouna. "Je trochu rozhozený z toho, že v poslední době moc nechytal, takže ho musíme trochu přemlouvat. Budu s ním ještě mluvit, určitě chceme, aby přijel," řekl na adresu gólmana z Floridy, která je ale stále v NHL ve hře o play-off.

Přemlouvat se chystá i Jaroslava Špačka, ačkoliv spolehlivý obránce Buffala už před lety ohlásil konec v národním týmu. "Ještě jsem s ním osobně nemluvil. Ale oslovíme ho a uvidíme," tvrdí Růžička. Dlouholetý kapitán reprezentace David Výborný se naopak do nominace ani nevešel a jisté je, že na MS nebude ani obránce Pavel Kubina. "Davida jsme neoslovili, Kubina nepojede z rodinných důvodů. Ale pokud bude zdravý, rád bych ho viděl na olympiádě," řekl Růžička.

Širší nominace hokejové reprezentace na turnaj v Liberci
Brankáři: Miroslav Kopřiva (Kladno), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Martin Prusek (Dinamo Riga/KHL), Alexander Salák (TPS Turku/Fin.), Tomáš Vokoun (Florida/NHL), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL)
Obránci: Lukáš Krajíček, Josef Melichar (oba Tampa Bay/NHL), Michal Barinka, Angel Krstev (oba Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice), David Nosek (Zlín), Vladimír Sičák (České Budějovice), Ondřej Němec (Karlovy Vary), Petr Kadlec (Slavia Praha), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Platil (Čeljabinsk/KHL), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Marek Židlický (Minnesota/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL), Jaroslav Špaček (Buffalo/NHL), Radek Martínek (NY Islanders/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Michal Rozsíval (NY Rangers/NHL)
Útočníci: Jaroslav Bednář, Roman Červenka, Michal Vondrka (všichni Slavia Praha), Leoš Čermák, Michal Mikeska, Petr Vampola (všichni Ufa/KHL), Peter Jánský, František Lukeš (oba Litvínov), Jaromír Jágr, Jakub Klepiš (oba Omsk/KHL), Jan Marek, Tomáš Rolinek (oba Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl, Josef Vašíček (oba Jaroslavl/KHL), Aleš Kotalík, Aleš Hemský (oba Edmonton/NHL), Michael Frolík, Rostislav Olesz (oba Florida/NHL), Václav Nedorost (Liberec), Marek Kvapil (Vítkovice), David Květoň (Třinec), Tomáš Netík (Sparta Praha), Bedřich Köhler (Zlín), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Petr Čajánek (Dynamo Moskva/KHL), Jaroslav Hlinka (Linköping/Švéd.), Jiří Tlustý (Toronto/NHL).
Program hokejové reprezentace v Liberci:
Úterý 14.4.:sraz a trénink
Středa 15.4.:dopolední a odpolední trénink
Čtvrtek 16.4.:první zápas turnaje se Švédskem
Pátek 17.4.:dopolední trénink
Sobota 18.4.:druhý zápas turnaje s Ruskem
Neděle 19.4.:závěrečný zápas turnaje s Finskem

Reklama

Související témata: