Hlavní obsah

Osmnáctka měla na MS volný den a pečlivě sledovala Němce

Čeští hokejisté si na mistrovství světa hráčů do 18 let ve Spojených státech užili první den volna. Sobotní odpoledne mohl každý strávit podle svého gusta, již o půlnoci z neděle na pondělí je však čeká souboj s nevyzpytatelným výběrem Německa. Po něm povede česká cesta buď do čtvrtfinále, nebo do skupiny o záchranu.

Článek

Po vítězném pátečním duelu se Švýcary se čeští reprezentanti dostali do hotelu až v pozdních večerních hodinách. "Na programu jsme měli jen jídlo a hráči masáže. V sobotu jsme měli v poledne trénink a pak jsme se s kolegou Musilem rozdělili. On sledoval utkání Kanady a já Německa," nastínil časový rozvrh hlavní kouč Marek Sýkora.

Snídaně byla posunuta až na 10:30. "To abychom se trochu prospali. Odpoledne jsme odpočívali a poté jsme si mohli vybrat, zda vyrazíme po nákupech, nebo se půjdeme podívat na hokej," uvedl útočník Petr Straka. Mladý forvard si vybral druhou možnost a stejně jako trenér Sýkora vyrazil do haly v Moorheadu.

Tam sledovali napínavé střetnutí Švédska s Německem, které skončilo těsným vítězstvím Seveřanů 5:4. Výběr Tří korunek se však musel až do posledních chvil strachovat o výsledek, Němci v závěru sahali po vyrovnání. "Nečekal jsem, že Němci budou hrát tak dobře. Proti skvělým Švédům se drželi, zdatně jim vzdorovali," řekl Straka.

"Mě ničím nepřekvapili," kontroval zkušený kouč Sýkora. "Je to silný soupeř, má tvrdé hráče, kteří jsou silní v soubojích jeden na jednoho. Snad jsem si z jejich zápasu něco vzal, abych určil taktiku, která na ně bude platit," poznamenal uznávaný stratég.

Samozřejmostí je nasazení, bojovnost a skvělé bruslení

Když český tým vyhraje, čekají ho vyřazovací boje o medaile. Pokud ale neuspěje, velmi reálně se přiblíží skupině o udržení. "Musíme být disciplinovaní, abychom neměli tolik vylučovaných hráčů. Samozřejmostí je nasazení, bojovnost a skvělé bruslení," konstatoval Straka.

I on už poznal, že na světovém šampionátu nelze utkání dělit na těžká a snadná, často rozhodují jen maličkosti. I když Češi Švýcary porazili o čtyři branky, reprezentanti helvétského kříže nehráli na ledě druhé housle. "Viděl jsem na sobotním tréninku, že naše mužstvo pookřálo, spadlo z něho napětí a kluci mají lepší náladu. Snad se to ukáže na výkonu proti Německu," řekl Sýkora.

Jeho slova o zlepšené atmosféře v týmu potvrdil i Straka. "Po tom zápase se Švédskem jsme byli hodně zklamaní hlavně z konečného výsledku. Po vítězství nad Švýcary se nálada hodně zvedla a už vyhlížíme utkání s Němci. Chceme postoupit do čtvrtfinále," prohlásil Straka odhodlaně při ohlédnutí za debaklem 0:7 a následné výhře 6:2.

Reklama