Hlavní obsah

Česká osmnáctka prohrála 3:4 s Němci a čtvrtfinále se jí vzdálilo

MOORHEAD

Čeští hokejisté do 18 let prohráli ve třetím utkání na mistrovství světa s Německem těsně 3:4 a hodně si zkomplikovali cestu do vytouženého čtvrtfinále. V základní skupině A mají na kontě jediné vítězství a dvě prohry a čeká je závěrečný zápas s Kanadou, k němuž nastoupí v pondělí ve 23:00.

Článek

V případě další porážky se pozornost týmu kouče Marka Sýkory upne k duelu Německa a Švýcarska. Pokud Švýcaři nezaskočí Švédy, ale dokážou poté jakýmkoliv rozdílem zdolat Německo, v minitabulce tří týmů se třemi body by do bojů o medaile vedle Kanady a Švédů postoupil český výběr.

Když příznivá souhra výsledků nenastane, budou muset čeští hráči hájit příslušnost k elitě ve skupině o udržení, z níž před dvěma lety sestoupili. V klíčovém duelu tehdy podlehli právě Německu.

V neděli vedli němečtí hráči již 3:0. Za záda gólmana Marka Mazance protlačil ze závaru puk hned po 54 odehraných vteřinách Marcel Ohmann. Čeští reprezentanti mohli vzápětí odpovědět, ale první přesilovku nevyužili. Na začátku 11. minuty musel naopak na trestnou lavici Adam Polášek a Marc El-Sayed ho poslal zpět do hry hned po osmi vteřinách.

Snížení přišlo pozdě

Ve 28. minutě se trefil Tobias Rieder a s českým týmem to začalo vypadat zle. Gólmana Mazance v tu chvíli nahradil Filip Novotný. Krátce po polovině utkání však oživil naděje na zvrat Robin Soudek, který snížil v dvojnásobné přesilovce. Velké šance měli Antonín Honejsek a Radim Heřman, ale neuspěli.

Ani nástup do třetího dějství se Čechům nepovedl. Po 31 vteřinách vrátil Němcům zpět tříbrankový náskok v přesilovce Matthias Plachta. Sýkorův výběr přesto nerezignoval a zvýšenou aktivitou donutil soupeře k faulům, po nichž následovalo několik vyloučení. Ve 44. minutě se trefil Andrej Nestrašil a tři a půl minuty před koncem i Antonín Honejsek, oba v přesilovce.

Místo závěrečného tlaku se však nechal vyloučit Polášek a zdálo se být definitivně po nadějích. V dramatickém závěru měl nejblíže ke vstřelení gólu soupeř, když Thomas Brandl trefil v poslední minutě tyčku. Velkou překážkou pro české hráče byl gólman Lukas Steinhauer, jenž pochytal 40 střel. Hokejová osmnáctka prohrála s Německem teprve podruhé za posledních osm let.

V utkání skupiny B si favorizovaní Rusové poradili snadno s Norskem poměrem 8:1.

Skupina A:
Německo - Česká republika 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Ohmann (Brandl, Braun), 11. El-Sayed (D. Steinhauer), 28. Rieder (Bogner, Hüfner), 41. Plachta (Hauner) - 31. Soudek (Polášek, R. Horák), 44. Nestrašil (Honejsek, Rachůnek), 57. Honejsek (Rachůnek). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Ravodin - Medveděv (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 9:9. Využití: 2:3. Diváci: 156.
Sestava ČR: Mazanec (28. Novotný) - Polášek, Jeřábek, D. Musil, Růžička, Krejčí, Doležal, O. Horák - Honejsek, Rachůnek, Nestrašil - Soudek, R. Horák, Heřman - Hlinka, Tůma, Poletín - Straka, Palát, Culek. Trenéři: M. Sýkora a F. Musil.
Skupina B:
Norsko - Rusko 1:8 (0:4, 0:1, 1:3)
Branky: 58. Juell - 12. a 48. Kuzněcov, 24. a 50. Chvanov, 4. Zajcev, 9. Tarasenko, 10. Burmistrov, 58. Ankudinov.

Reklama

Související témata: