Hlavní obsah

Jedenáct gólů, nepřízeň sudích a vylepšený dojem

INGOLSTADT

Za deset dnů začíná ve Švýcarsku hokejové mistrovství světa. Dobrou zprávou je, že reprezentace se z víkendových zápasů v Německu (6:2 a 5:3) vrátila o něco sebevědomější. Dokázala si, že umí střílet góly a přes až komickou nepřízeň sudích napravila dojem ze zpackaných duelů na Slovensku.

Článek

V Trenčíně a Skalici dal pro šampionát se teprve skládající národní tým za dva zápasy dohromady jen dvě branky, v Řezně a v Ingolstadtu se trefil celkem jedenáctkrát. Proti soupeři, který měl strašit tvrdostí a houževnatostí, předvedli reprezentanti tradiční české přednosti. „Hlavně jsme zahráli slušně z obrany a góly padaly po pěkných kombinacích,“ tvrdil Josef Jandač, který v době nepřítomnosti Vladimíra Růžičky vedl národní tým.

Uspěli oba mladí gólmani, ačkoli lepší dojem než Salák udělal vítkovický debutant Jakub Štěpánek. „K úplné spokojenosti mi chyběla vychytaná nula, ale myslím, že to nebylo špatné. Nějaké tutovky jsem určitě pochytal,“ vykládal 22letý brankář po sobotním zápase v Řezně, kde přišel o čisté konto až ve třetí třetině.

Jiný kraj, jiný mrav 

Prospěšnou zkušeností může být pro tým i jednostranné a zmatené posuzování zákroků, které reprezentanty v závěru sobotního duelu uvrhlo do permanentního oslabení. „My hráli snad patnáct minut ve třech, to jsem nikdy nezažil,“ podivoval se kapitán Jaroslav Hlinka. „Jiný kraj, jiný mrav,“ tvrdil útočník Michal Mikeska. „Rozhodčí pískali divně. Za celou dobu, co hraju v Rusku, jsem nikdy nedostal desítku. Pak přijedu do nároďáku a chytnu hned dvě,“ nechápal centr Ufy.

„Když řídí přátelské zápasy domácí sudí, tak se stává, že nějaké to procento hostujícímu mužstvu uberou. Ale tady to bylo snad 40 procent! Na mezinárodní utkání mi to přišlo až nedůstojné. Ani časoměřiči se v těch trestech nebyli schopni orientovat,“ řekl Jandač.

Zatímco v prvním zápase bylo jasno po dvou třetinách, v Ingolstadtu museli Češi bojovat o výhru až do samotného závěru. A ukázali i morálku. „Chtěli jsme za každou cenu vyhrát. Němci neměli špatný tým, taky se chystají na mistrovství, ale my hodlali odčinit propadák ze Slovenska a to se povedlo,“ tvrdil Leoš Čermák.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko