Hlavní obsah

Vokoun: Psychicky to byla hrozná sezóna

Marek BurkertSport.czPrávo

Bez tradiční opory Tomáše Vokouna se budou muset obejít čeští hokejisté na nadcházejícím mistrovství světa ve Švýcarsku. Brankář hokejistů Floridy se trenéru Vladimíru Růžičkovi omluvil po těžké sezóně v zámoří. „Cítím, že by to z mé strany ve Švýcarsku nebylo stoprocentní,“ říká gólman v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Ačkoli jste v průběhu sezóny avizoval, že pokud nepostoupíte do play off, chcete na šampionátu ve Švýcarsku startovat, rozhodl jste se nakonec jinak. Proč?

Mám za sebou hrozně těžkou sezónu. Fyzicky i psychicky. Cítím, že by to z mé strany ve Švýcarsku nebylo stoprocentní. A já nejsem zvyklý dělat věci třeba na 80 procent. Můj přínos by nebyl takový, jaký bych si představoval já, trenéři i fanoušci. To je ten hlavní důvod.

Jak tuhle zprávu přijal kouč Vladimír Růžička?

Až mě překvapilo, že úplně v pohodě. Já mám k Vláďovi velký respekt. Jestli existuje jediný trenér, pro kterého bych chtěl hrát, tak je to on. Proto jsem měl trochu strach, jak to vezme. Ale vzhledem k tomu, že hokej na vysoké úrovni hrával, dokáže mé rozhodnutí pochopit.

Růžička řekl, že jste byl v závěru základní části NHL rozladěný z toho, že ve čtyřech klíčových zápasech v řadě místo vás chytal náhradník Anderson. Je to tak?

Psychicky to byla hrozná sezóna. Měl jsem trochu spory s koučem, a i když jsem vychytal nejlepší statistiky v kariéře, ten pocit ze sezóny byl úplně odlišný. Spíš se blížil frustraci.

Spoustu lidí jste svým rozhodnutím neodcestovat na šampionát zklamal. Nebojíte se, že jste si to u českých fanoušků po zlatu z Vídně 2005 rozházel?

Samozřejmě vím, že se najdou lidi, co mě budou kritizovat. Ale chtěl bych říct, že mám velký respekt ke všem, co jsou v národním týmu. Svým způsobem jsem v otázkách reprezentace nacionalista. Ovšem v téhle chvíli vím nejlíp já, na co se cítím.

Celý rozhovor najdete ve středečním Právu.

Reklama

Související témata: