Hlavní obsah

Růžička znovu hledá brankářskou jedničku, tentokrát pro reprezentaci

LIBEREC

Jako by to pro něj byl letos začarovaný kruh, nebo spíše polokruh označující hokejové brankoviště. Nejprve Vladimíra Růžičku trápily potíže s gólmany v jeho Slavii a teď musí řešit brankářské otazníky i jako kouč národního týmu. Z původně nominované sedmičky gólmanů mu nakonec pro potřeby blížícího se mistrovství světa zbyla pětice a to ještě nejzkušenější z nich Martin Prusek má zdravotní potíže.

Článek
Fotogalerie

Po odřeknutí Tomáše Vokouna je česká hokejová reprezentace náhle bez brankářské jedničky pro kvapem se blížící mistrovství světa. Ze zámoří tým neporazí ani Ondřej Pavelec z Atlanty a předchozí sedmička brankářů z širší nominace se najednou smrskla na pětici. A to ještě visí otazníky nad zdravotním stavem Martina Pruska. Otázkou je, kdo tedy ponese v brance největší tíhu odpovědnosti.

"Nemáme číslo jedna. Holt to teď vyšlo, že budeme muset spoléhat na mladé brankáře," prohlásil odevzdaně  na úterním srazu národního týmu v Liberci hlavní kouč Vladimír Růžička. "A máme dobré brankáře. Jenom je škoda, že za poslední tři roky nechytali na žádné velké akci," posteskl si.

Nyní má k dispozici veterána Martina Pruska a na mezinárodním poli zatím neohranou trojici Miroslav Kopřiva, Alexander Salák, a Jakub Štěpánek. Nejzkušenější je bezesporu 33letý Martin Prusek, jenž má jako jediný zkušenosti z mistrovství světa. Zažil už tři šampionáty včetně zlatého v roce 1999, pokaždé ale jako třetí gólman za dvojicí Hnilička, Čechmánek. Jenže Prusek se v posledních dnech dával dohromady po zranění a teprve po devítidenní pauze dostal svolení vrátit se k tréninku.

Jak to ale bude vypadat na ledě, je dost nejisté. "Třísla u gólmana, to není moc dobré. Stačí jeden špatný pohyb a je konec," uvědomuje si i Růžička. Tomu v letošní sezóně opravdu s brankáři štěstí nepřeje. Ve Slavii se zbavil finančně náročného Adama Svobody a pak si musel vystačit s mladíkem Furchem a s extraligou nepolíbeným veteránem Nerudou, kteří se mu v play-off postarali o krušné chvilky.

"Na potíže s brankáři jsem ze Slavie už zvyklý. Ale na druhou stranu - taky jsem měl dva nezkušené gólmany a nakonec jsme došli až do finále," zůstává Vladimír Růžička optimisticky naladěn.

Reklama