Hlavní obsah

Po odřeknutí Vokouna cítí šanci další gólmani

LIBEREC

Tomáš Vokoun je ze hry, omluvil se i další brankář ze zámoří Ondřej Pavelec. Česká hokejová reprezentace je tak náhle bez brankářské jedničky a mistrovství světa je už takřka za dveřmi. Gólmani přizvaní původně především pro přátelské zápasy mají nyní před sebou možná životní šanci vybojovat si letenku do Švýcarska a poprvé okusit atmosféru hokejového vrcholu sezóny.

Článek

Zatímco karlovarský fantom Lukáš Mensator by měl mít místo na šampionátu jisté, za Martina Pruska rozhodne jeho zdravotní stav. Pokud bude v pořádku, mohl by po třech zkušenostech na MS jako trojka (1997-1999) konečně zažít pozici jedničky. V opačném případě ale do Švýcarska ani nepojede.

Zbývají tři další jména, přičemž na MS se může dostat jeden, nebo v případě Pruskovy absence dokonce dva brankáři. Zbývající trojice si uvědomuje, že po odřeknutí Vokouna jejich šance rapidně vzrostly. "Neřeším, jestli je větší nebo ne. Pořád to šance je. Já hrál letos poprvé pořádně extraligu, strávil jsem pár zápasů i v první lize, takže už jen to, že můžu být u reprezentace, beru jako velkou příležitost," řekl Sport.cz vítkovický objev Jakub Štěpánek.

Kopřiva: Neflákám se

Kdyby se rozhodovalo o obsazení brankářů pro MS v listopadu, nejspíš by se mezi vyvolenou trojici v pohodě vešel Miroslav Kopřiva. Na turnaji Karjala byl tehdy vybrán do All-star týmu a předváděl skvělé výkony. Na dalších dvou podnicích už to bylo o něco horší, ale pořád si držel svou pozici, kterou ztratil až po výletu ke dvěma přátelským zápasům na Slovensku. V jednom zápase byl střídán už po osmi minutách a trenéři nebyli spokojeni ani s jeho prací na tréninku.

"Není nic příjemného, když slyšíte podobné věty. Ale já trénuju pořád stejně, ne-li víc, protože když chce člověk na MS, tak nemá cenu se šetřit. Rozhodně bych nic neflákal," hájil se Kopřiva na úterním srazu reprezentace v Liberci.

Štěpánek: Neodvažuji se předvídat

Faktem ale je, že v dalších zápasech s Německem už příležitost nedostal a turnaj v Liberci je jeho poslední šancí, jak si letenku do Švýcarska ještě zasloužit. "Odmítnutí Tomáše Vokouna pro mě znamená příležitost a já si  věřím, že bych mohl jet. Ale záleží na rozhodnutí trenérů a já to budu respektovat," tvrdí gólman Kladna smířlivě.

V prvním přípravném zápase v Německu debutoval Štěpánek, následující a prozatím poslední duel národního týmu pak odchytal Alexander Salák. Oba si vedli poměrně dobře, zřejmě ale jen jeden z nich ještě dostane v Liberci možnost se ukázat. Trenéři už oznámili, že ve třech zápasech turnaje budou chytat jen dva brankáři. "Je nás pět na tři místa a neodvažuji se předvídat, jak to dopadne," dodal Štěpánek.

Brankáři v nominaci hokejové reprezentace před MS 2009:
JménoVěkKlubSezóna 08/09Zápasy ČR
Martin Prusek33Dynamo Riga42- 2,38- 91,124
- v sezóně odchytal za reprezentaci zápas se Slovenskem (1:4), ve druhém se pak zranil
Miroslav Kopřiva25Kladno42- 2,72- 93,09
- zazářil na Karjale, další dva turnaje už byly horší a v přípravném zápase se Slovenskem vyhořel, když inkasoval tři branky za osm minut
Lukáš Mensator24Karlovy Vary49- 2,51- 93,26
- odchytal po jednom utkání na Karjale a Švédských hrách, v národním týmu se mu zatím příliš nedaří
Alexander Salák22TPS Turku52- 2,40- 92,32
- v prosinci debutoval v Moskvě proti Finsku (2:5), byl v brance i při posledním utkání s Německem (5:3)
Jakub Štěpánek22Vítkovice21- 2,15- 93,61
- teprve před pěti dny zažil premiéru v reprezentaci a vychytal výhru nad Německem (6:2)
Pozn.: čísla v sloupci Sezóna znamenají počet zápasů, průměr branek na zápas, a procentuální úspěšnost zákroků v základní části soutěže.

Reklama