Hlavní obsah

Česká osmnáctka napjatě sledovala duel Němců se Švýcary

Čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 18 let napjatě sledovali duel Německa se Švýcarskem, který rozhodoval o jejich dalším osudu na turnaji. Osobně v hledišti haly v Moorheadu sledovali výhru Švýcarů, která jim zajistila třetí místo ve skupině A a čtvrtfinálový souboj se Spojenými státy americkými.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští juniorští hokejisté (ilustrační foto)

Článek

Češi po porážkách s Německem 3:4 a favorizovanou Kanadou 3:4 v prodloužení museli napjatě čekat, zda Němci neuhrají bod, který by tým odsunul do nepříjemných bojů o záchranu. Ty jejich předchůdci před dvěma roky ve Finsku nezvládli a poprvé v historii sestoupili do divize I. "Ačkoliv zápas skončil 8:3, byly to veliké nervy. Možná ti, co nepřišli, udělali nakonec lépe," řekl bezprostředně po utkání gólman Filip Novotný.

Německo bylo v utkání se Švýcary po předchozích vystoupeních na turnaji papírovým favoritem. Porazilo Čechy, se Švédy bojovalo o vyrovnání do poslední vteřiny. Naproti tomu Švýcaři nezískali do úterka ani bod a nejlepším výsledkem pro ně byla porážka s Českem 2:6.

A v úvodu zápasu to vypadalo s nadějemi české reprezentace bledě. "Německo bylo lepším týmem. Vypracovalo si přesilové hry a i díky tomu mělo v úvodu zápasu tlak. To pro nás nebylo vůbec dobré," líčil Novotný, který se zaskvěl v posledním zápase s Kanadou.

Po vedení o tři branky už Švýcarům věřili

České hráče trochu uklidnil vedoucí gól Švýcarska v čase 16:00. "Zařvali jsme si s klukama 'gól', ale věděli jsme, že vedení 1:0 v první třetině nic neznamená," podotkl Novotný. Ve 24. minutě pak Švýcaři dvěma slepenými góly odskočili na rozdíl tří branek. "Už jsem věřil, že to dotáhnou, i když jsem věděl, že my jsme tento výsledek s Kanadou také neudrželi," uvědomoval si Novotný.

Jenže českým mladíkům nebyl dán klid na dlouho. Za necelou minutu dali gól Němci a když Dennis Steinhauer v přesilové hře snížil na rozdíl jediné branky, hráčům na tribuně zatrnulo. "To byl nepříjemný moment. Navíc Němci se neustále hrnuli do útoky a dokázali si vypracovat několik stoprocentních příležitostí. Jednou dokonce musel rozhodovat i videorozhodčí. Švýcary podržel výborný brankář," vyzdvihl Novotný výkon švýcarského kolegy Benjamina Conze.

Ještě do konce druhé třetiny si však Švýcaři stihli opět vypracovat tříbrankový náskok. "Za stavu 5:2 jsem před druhou přestávkou už věřil, že to pro nás dopadne dobře. Říkal jsem si, že už snad není možné, aby Němci dotáhli další tří branky," líčil Novotný. Další průběh zápasu mu dal za pravdu. "Závěr utkání jsme si již užívali. Nevím ale, zda jsme si postup vůbec zasloužili. Měli jsme porazit Němce přímo a byl by klid," uznal Novotný.

Do čtvrtfinále proti domácím Američanům prý půjde český tým s čistou hlavou. "Rozporuplná základní skupina musí být zapomenuta. Čtvrtfinále je specifické. Ukazuje se, že každý může porazit každého. Prohráli jsme s Němci, ale skoro přehráli Kanadu. Když zopakujeme výborný výkon z prvních dvou třetin proti Kanadě, můžeme porazit kohokoliv," věřil svému týmu kapitán Michal Poletín. Čtvrtfinálový duel se hraje v noci ze čtvrtka na pátek od 2:30 SELČ.

Reklama