Hlavní obsah

Jágr dovedl v Liberci české hokejisty k první výhře

PRAHA

Čeští hokejisté odstartovali svůj domácí podnik Euro Hockey Tour úspěšně. V prvním utkání Českých hokejových her v Liberci v pátek porazil národní tým Švédsko 2:1, když navrátilec Jaromír Jágr u prvního gólu asistoval a druhý vstřelil sám. Poslední prověrka před mistrovstvím světa ve Švýcarsku pokračuje pro české hokejisty v sobotu, kdy se na turnaji utkají s Ruskem.

Článek

Od začátku zápasu o sobě dávala vědět Čajánkova řada s Jágrem na křídle, pak se průnikem takřka přes celé kluziště předvedl Kvapil, ale jeho střela švédského gólmana Liva nepřekvapila. Gólu se fanoušci v liberecké Tipsport Areně nedočkali ani v přesilovce, kdy se Liv cítil nejvíce ohrožen jen při nepozornosti spoluhráče Johanssona, který si málem srazil puk do vlastní branky.

Druhá třetina přinesla přece jen více šancí. Nejdřív se k další nebezpečné střele dopracoval Kvapil a vzápětí na druhé straně Kutlák skvělým obranným zákrokem zabránil skórovat Omarkovi. Švédského gólmana poté pořádně prověřili Marek a reprezentační novic Vondrka, důrazného Květoně zastavili hosté jen za cenu faulu.

V polovině zápasu Hlinka parádně posunul puk před branku na Jágra, jeho teč zblízka Liv ještě pokryl. Až ve 33. minutě slavná „osmašedesátka“ vybojovala puk u mantinelu a poslala jej zadovkou před bránu, kde se odraženého kotouče ujal Čajánek a nasměroval jej do sítě. O minutu později navíc trefil agilní Kvapil tyčku! V 37. minutě se zaskvěl jeho spoluhráč z Vítkovic Štěpánek při střele Thörnberga, nicméně na hezkou souhru Wallina s Berglundem už nestačil.

Švédové mohli jít ve třetí třetině i do vedení, ale Zackrisson naštěstí při přesilové hře v 48. minutě netrefil branku. A stejně si při nepozornosti českých obránců vedl i Harju krátce poté. Při střele švédského kapitána Jönssona v další početní výhodě pak tým podržel Štěpánek. Od 55. minuty hráli domácí přesilovku pět na tři a už po 28 vteřinách se v pravém kruhu rozpřáhl Jágr a golfákem rozhodl.

České hokejové hry 2009
Švédsko - Česká republika 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 39. Berglund (R. Wallin, Nordgren) - 33. Čajánek (Jágr, Klepiš), 55. Jágr (Blaťák). Rozhodčí: Laaksonen, Partanen - Kalivoda, Pešek. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 3809.
Švédsko: Liv - R. Jonsson, K. Jönsson, L. Jonsson, O. Hedman, M. Johansson, Gunnarsson, Akerman, Nilson - Thörnberg, N. Persson, Weinhandl - Berglund, R. Wallin, Nordgren - Omark, Harju, Zackrisson - M. Tjärnqvist, J. Andersson, Widing. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
ČR: Štěpánek - Čáslava, Rachůnek, Kutlák, Krstev, Blaťák, Sičák, Barinka, Němec - Klepiš, Čajánek, Jágr - Rolinek, Marek, Kvapil - Vondrka, Hlinka, Olesz - Lukeš, Vampola, Květoň. Trenér: Vladimír Růžička.

Reklama

Související témata: