Hlavní obsah

Olesz si chce osladit konec sezóny

Martin KézrPrávo

Sotva den poté, co vystoupil z letadla, pomohl Rostislav Olesz v Liberci české hokejové reprezentaci k vítězství nad Švédskem. Nemyslí si ale, že by jako posila z NHL měl patřit mezi tahouny týmu. „Jsou tu zkušenější hráči, třeba Jágr nebo Čajánek, ale určitě jsem z Ameriky zvyklý být pod tlakem prakticky každý zápas, a budu se snažit hrát hlavně pro tým,“ uvedl držitel bronzu z turínské olympiády.

Článek

„Byl jsem mile překvapen pozvánkou, vždyť od začátku prosince do poloviny března jsem marodil s tříselnou kýlou. Naštěstí už je to pryč,“ řekl 23letý Olesz, jenž byl rád, že prošel v zámoří zdravotní prohlídkou. „Loni mě do Quebeku klub nepustil kvůli bolavé ruce, letos jsem ale posledních sedmnáct zápasů hrál naplno, bez nějakých problémů. Naskočit do rozjetého vlaku nebylo snadné, ale dostal jsem se do toho.“

Trochu ale litoval, že v reprezentační kabině nepotká spoluhráče z klubu, brankáře Vokouna. „Tomáš mi jen řekl, ať makám. Neptal jsem se na jeho důvody, proč nejede, ale chápu, že pro něj sezóna byla opravdu náročná,“ tvrdil Olesz.

Do zápasu se Švédy naskočil necelých 24 hodin po příletu z Ameriky. „Snažil jsem se rychle srovnat s časovým posunem, spal jsem i s pomocí prášku co nejvíc v letadle a věděl, že se na to nemohu vymlouvat. Tělo si vždy nějak poradí. Nakonec to bylo na ledě docela dobré, i když jsem od sebe čekal asi ještě víc, párkrát jsem tam ztratil puk nebo neustál souboj. Musím taky přivyknout širšímu kluzišti,“ líčil své pocity útočník, jenž včera v Liberci oblékl reprezentační dres poprvé od mistrovství světa 2007.

Tam byl jedním z nejlepších reprezentantů, přesto v Moskvě neodvrátil čtvrtfinálovou prohru. „Rád bych letos ve Švýcarsku zažil lepší konec a nějak si osladil ten závěr sezóny. Je prima, že jsme Švédy porazili, zatím je ale předčasné něco hodnotit. Turnaj v Liberci slouží, aby se mužstvo vyladilo a našlo svůj styl,“ doplnil Olesz.

Reklama