Hlavní obsah

Ruští hokejisté uštědřili Čechům výprask, píše ruský tisk

Za výprask označil Sovětskij sport sobotní vítězství ruských hokejistů 4:3 nad domácí reprezentací na Českých hokejových hrách v Liberci. "Naši chlapci roznesli Čechy na jejich území. Vyhráli ve hře, porvali se ve rvačkách. Sborná dokázala, že má charakter," zdůraznil deník a usoudil, že Češi se přepočítali, pokud chtěli ruský tým zastrašit.

Článek

Za jednoho z hlavních antihrdinů zápasu Sovětskij sport označuje - navzdory "překrásnému" vyrovnávacímu gólu na 1:1 - útočníka Jana Marka, kterému přičítá přeměnu utkání v opravdovou válku se 134 trestnými minutami jen za první třetinu.

Právě Marek v 11. minutě podle obránce Vitalije Proškina vyprovokoval rvačku, když praštil ruského brankáře. To Proškin hodlal potrestat, do rvačky se potom zapletl ještě Karel Rachůnek a oba byli vyloučeni do konce utkání.

"Zápasy s Českem jsou pro nás vždy zásadní. Mnozí Češi hrají v klubech KHL. Stále se pokoušejí nám cosi dokazovat a my je zase přesvědčujeme, že jsme stejně silnější," prohlásil Proškin.

Jágr byl podle listu prakticky neviditelný

Podle deníku kladla sborná ve rvačkách tak tvrdý odpor, že své schytal i Jaromír Jágr, který "nehledě na dvě přihrávky byl prakticky neviditelný". Podle autora jednoho z gólů Těreščenka "to nebyl prostě zápas, ale bitva charakterů, kost na kost", ve které se nakonec Češi začali Rusů bát.

Nejvíce nenáviděným ruským hráčem se přitom stal Alexandr Radulov, který podle listu dováděl české fanoušky k šílenství. "Vlepil jsem jednu Markovi do tváře," přiznal útočník Ufy, podle kterého Marek musel pykat za udeření ruského brankáře. Údajně by však uvítal, pokud by tak vynikající hokejista přestoupil do jeho klubu.

Také Izvěstija soudí, že zápas sborné s českým týmem vyvolal z libereckého turnaje největší ohlas, a to i díky hojným rvačkám. V podtextu bylo i to, že pro Čechy měl každý bod cenu zlata.

Boj o místo v sestavě na šampionátu

Ruskému týmu, který se počtvrté za posledních pět let stal neoficiálním mistrem Evropy, sice už zdánlivě o nic nešlo, ale hráči toužili rehabilitovat se za prohru s Finskem, a navíc se každý toužil předvést před mistrovstvím světa. A to vedlo k nekompromisnímu souboji, odehrávajícímu se i za hranicemi pravidel.

Popud k první masové rvačce dala podle ruských hokejistů Markova "nekorektní hra" proti ruskému brankáři. Proškinova odplata se však Rachůnkovi zdála přehnaná a následně se do pranice zapletli i další hráči.

"To však byl jen začátek. Alexandr Radulov se rozhodl Marka potrestat po svém a zahájil lov na Čecha. Oba mají mezi sebou i staré účty. Fanoušci si pamatují, jak si zaboxovali v prosinci v Moskvě, a stále se škádlí i v KHL. Na lednovém utkání hvězd sice rváči uzavřeli příměří, ale na staré křivdy nezapomněli," podotýká list k Radulovově úderu do Markovy tváře.

Až poté se týmy opět začaly věnovat hokeji a sborná nakonec Čechy o gól porazila. Trenér Vjačeslav Bykov vysvětlil rvačky "výtryskem emocí" a bojem o psychologickou převahu, ale dodal, že v takovém boji se Rusové cítí jako ryba ve vodě. Češi to však podle listu zřejmě chápou jinak a Marek prý požádal trenéry, aby na mistrovství světa nenasazovali jeho trojku proti Radulovově útoku.

Reklama

Související témata: